Az ipari robotok telepítése világszerte 487 ezerrel nőtt 2021-ben az előző év óta, ezek felét Kína adta, felgyorsítva ezzel az automatizálást – írja a The Wall Street Journal.

Wey Tank 300 production line tested in Chongqing factory, Staff work to examine robotic arms along the production line of Wey Tank 300, a kind of vehicle produced by Chinese automobile manufacturer Great Wall Motors, at a workshop of a local factory in Chongqing, China, 14 September 2020. (Photo by Chen Shichuan / Imaginechina via AFP) CHINA CHINESE CHONGQING GREAT WALL MOTOR FACTORY WEY TANK 300
Fotó: Csen Si-csuan / AFP

Az ipari robotok munkába állítása Kínában 2021-ben 45 százalékkal, 243 ezerrel nőtt az előző évhez képest.

A távol-keleti ország a nehézipari robotok összes telepítésének valamivel kevesebb mint felét adta tavaly, így Kína a robotgyártók első számú piaca. Az adatok szerint az ázsiai óriásban majdnem kétszer annyi új gépet állítottak munkába, mint az amerikai és az európai gyárakban összesen.

Mindezt több tényező is magyarázza:

a kínai fiatalokat egyre kevésbé vonzza a monoton gyáripari munka, inkább az egyre nagyobb szolgáltató szektorában helyezkednek el.

Bár a globális gyártás 29 százalékát még mindig az ázsiai óriás adja, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint 2021-ben mintegy 147 millió ember dolgozott a kínai feldolgozóiparban, ami a 2012-es 169 milliós értékhez képest jelentős csökkenés.

Electric Vehicle Manufacturing In Ganzhou, GANZHOU, CHINA - MARCH 24: Employees and robotic arms work on the assembly line of the Dongfeng Yufeng EM26 pure electric logistics panel van at a factory of Kama Automobile Company Ganzhou branch on March 24, 2022 in Ganzhou, Jiangxi Province of China. (Photo by Zhu Haipeng/VCG via Getty Images)
Fotó: VCG / Getty Images

Viszont ugyanebben az időszakban a szolgáltatási szektorban foglalkoztatottak száma 32 százalékkal, 365 millióra emelkedett az ILO szerint. Folyamatosan növekednek a bérek is, miközben csökken az olcsó munkaerő száma.

Ez utóbbi azzal függ össze, hogy Kína népessége öregszik, a születések száma pedig egyre alacsonyabb.

A távol-keleti országban évtizedekig csak egy gyereket vállalhattak a párok, ezt 2016-ban törölték el, tavaly pedig már a harmadik babát is engedélyezte a vezetés. Az elmúlt években folyamatosan csökkent a születések és a házasságok száma, a fiatalok körében pedig sok a munkanélküli, augusztusban csökkent 19 százalék alá.

Mindezek eredményeként nemcsak a bébitápszergyártók kerültek bajba, hogy zsugorodni kezd a legnagyobb piacuk, hanem Peking is aggódik a termelékenység miatt. 

Az ENSZ előrejelzése szerint 2030 után jelentősen csökkenni fog a munkaképes, 20 és 64 év közötti népesség száma.


A kormány különböző kedvezményekkel, ösztönzőkkel igyekszik megfordítani a demográfia trendeket, és a robotizálással igyekszik növelni a termelékenységet.

A legnagyobb mértékben a kínai autóiparban figyelhető meg az automatizálás, itt 90 százalékkal több robotot telepítettek 2021-ben az előző évhez képest. 

Egy állami tulajdonú, nehéz építőipari gépeket gyártó állami vállalat vezetője arról számolt be, hogy 

a robotok csatasorba állítása után a gyártósoron dolgozó munkások száma 56 százalékkal csökkent, miközben 50 százalékkal többet termelnek.

A megmaradt munkaerő jobb fizetést kap, mivel meg kell tanulniuk a technológia használatát is a cégvezér szerint.

Miközben az Egyesült Államok amiatt aggódik, hogy a feldolgozott termékek tekintetében függenek a távol-keleti óriástól, Peking célja, hogy csökkentse Kína függőségét a tengerentúli piacoktól, amihez elengedhetetlen az automatizálás. Szakértők szerint az automatizálás robbanásszerű növekedés előtt áll Kína, 2030-ra több millió ipari robot fog működni az ázsiai országban.

Az ipari robotok telepítése világszerte 27 százalékkal, majdnem 487 ezerrel nőtt 2021-ben 2020-hoz képest. A számok 2020-ban alig változtak az előző év óta, mivel a koronavírus járvány visszavetette a beruházásokat. Észak-Amerikában 2021-ben több mint 49 ezer robotot állítottak munkába, ami 27 százalékos növekedés, Európában pedig 15 százalékkal 78 ezerre emelkedtek a telepítések száma.