Tegyen eleget az OTT-ONE az MNB eddigi határozataiban foglaltaknak, amelyek szerint maradéktalanul meg kell felelnie a tőzsdei kereskedés újraindításához szükséges valamennyi tájékoztatási kötelezettségének – szólította fel ismételten a tőzsdei céget az MNB.

Fotó: Szabó Gábor / BÉT

A tőzsdefelügyeleti hatáskörében eljáró központi bank figyelmeztetett, mindaddig változatlanul érvényben van az OTT-ONE-részvények tőzsdei kereskedésének felfüggesztése, amíg hiányzik a társaság 2019., 2020., 2021. évi auditált éves beszámolója és idei első féléves jelentése.

Az OTT-ONE-nak a határozat értelmében legkésőbb a kézhezvételtől számított 45 napon belül kell gondoskodnia a feltételek megteremtéséről a 2019., 2020. és 2021. pénzügyi évről készített éves jelentés jogszabályszerű tartalommal történő közzétételéhez.

Mint ismert, a Pénzügyminisztérium Számviteli és Közfelügyeleti Főosztálya által lefolytatott minőség-ellenőrzési eljárás nyomán az OTT-ONE korábbi könyvvizsgálója idén áprilisban visszavonta a kibocsátó 2019. évi éves jelentésének részét képező független könyvvizsgálói jelentését. Ezt követően a kibocsátó tavaly novemberben újonnan megválasztott könyvvizsgálója idén júniusban – szintén a közfelügyeleti hatóság minőség-ellenőrzési eljárásával összefüggésben − a társaság 2020. és 2021. évi éves jelentéseinek részét képező független könyvvizsgálói jelentéseit is visszavonta, majd visszalépett auditori megbízatásától.

A kialakult helyzettel összefüggésben az MNB idén augusztusban rendszeres adatszolgáltatásra kötelezte a kibocsátót. 

A rendelkezésre álló információk szerint a kibocsátó mostanáig nem bízott meg új könyvvizsgálót az éves beszámolók ismételt könyvvizsgálatára, így a hiányzó éves jelentések közzététele továbbra sem történhetett meg.

Az OTT-ONE emellett nem tette közzé határidőben az idei féléves jelentését sem, amivel ismételten megsértette a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat. 

Ezzel a szabályszegéssel összefüggésben az MNB most kétmillió forint összegű felügyeleti bírságot is kiszabott.

Az előbbi intézkedésein túl az MNB felhívta az OTT-ONE figyelmét, hogy ha a határozati kötelezéseknek nem, vagy nem teljeskörűen, illetve késedelmesen tesz eleget, a jegybanknak jogszabályban biztosított intézkedések alkalmazására van lehetősége, 

ideértve a tőzsdei termék terméklistáról történő törlését is.

Az MNB tavaly eredetileg azért függesztette fel a kibocsátó részvényeinek tőzsdei kereskedését, mivel a kibocsátó hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020-as pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását.

Ezt követően az MNB 2021. május 17-én egymillió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra, mivel – összefüggésben az auditor hiányával – elmulasztotta határidőre közzétenni a 2020. évre vonatkozó, független könyvvizsgálói jelentést is tartalmazó éves jelentését. 

Ezután tavaly november 29-én újabb egymillió forintos felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. első félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt. Mindkét alkalommal felszólították az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

Az MNB időközben célvizsgálatot is végzett a kibocsátónál a tiltott piaci manipulációra, a bennfentes információ haladéktalan nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását áttekintve. 

Ennek nyomán 111 millió forint bírságot szabott ki, mert az OTT-ONE többször elmulasztotta közzétenni rendkívüli tájékoztatását a részvényei értékét, hozamát érintő információkról. 

Eközben nem érdemi, illetve olykor nem megalapozott, nem teljes körű vagy valótlan információkat tett közzé, később mellőzve az azokat negatívan korrigáló tájékoztatásokat. A kibocsátó emellett számos esetben nem haladéktalanul tette közzé a keletkezett tényleges bennfentes információkat.