Vegyes eredményekről árulkodó gyorsjelentést tett közzé a hétfői tőzsdezárást követően az ANY Biztonsági Nyomda. A társaság forgalma ugyan közel 30 százalékkal, 11,9 milliárd forintra nőtt a harmadik negyedévben, a főbb eredménymutatók tekintetében azonban visszaesést hozott az időszak. A társaság ugyanakkor egy jelentős, tíz évre szóló, 130 millió eurós új megrendelést is bejelentett.

ANY Biztonsági Nyomda
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 16 százalékkal, 1,4 milliárd forintra szűkült, az üzemi eredmény pedig ennél is nagyobb mértékben, közel 40 százalékkal apadt. 

A nyomdaipari társaság a július és szeptember közötti időszakot 380 millió forintos nettó nyereséggel zárta, ami 60 százalékkal marad el a tavalyitól.

Az év első kilenc hónapjára vonatkozóan is a harmadik negyedévben látott trendek érvényesültek a pénzügyi mutatóknál. A forgalom éves alapon bő tizedével bővült, átlépve a 35 milliárd forintot. Az EBITDA hasonló mértékben, ötmilliárd forintra csökkent, az üzemi eredmény pedig több mint negyedével esett vissza, 3,3 milliárd forintra. Az első három negyedév mérlege így kétmilliárd forintos adózott nyereség, 36 százalékkal szűkebb az egy évvel korábbinál.

A visszaeső eredményt a szállítói láncokban tapasztalható nehézségek, az emelkedő papír-, festék-, polikarbonát- és csipárak, a növekvő bérköltségek, valamint a megsokszorozódott energiaárak okozták Zsámboki Gábor vezérigazgató szerint. Ezek a tényezők a cég közleménye szerint továbbra is meghatározók az ANY csoport működésében.

„Hatékonyságnövelő és energiamegtakarítást szolgáló lépésekkel enyhítjük a negatív hatásokat. Az energiahatékonyság érdekében elkezdett korszerűsítéseket folytatjuk, a megújulóenergia-termelő rendszert szolgáló beruházásokat elindítjuk, szem előtt tartva a környezettudatos megoldásokat” – tette hozzá a cégvezető.

A vezérigazgató ezzel együtt több kedvező fejleményről is beszámolt, ezek közül a legfontosabb, hogy az ANY Biztonsági Nyomda 10 éves, 130 millió euró – 53,2 milliárd forint –  keretösszegű szerződést kötött az angolai útlevélrendszer szállítására. 

A küszöbön álló ügyletről még tavaly nyáron a VG.hu számolt be a hazai sajtóban elsőként.

A stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások iránt továbbra is élénk kereslet mutatkozott, az üzletág forgalma bő másfélszeresére ugrott, és 12,2 milliárd forinttal járult hozzá a csoportszintű bevételekhez. A nyomtatványgyártás forgalma 14 százalékkal, 96 milliárd forintra bővült, a kártyagyártó szegmens ugyanakkor a tavalyinál 18 százalékkal szerényebb, 10,8 milliárd forintos forgalmat szállított. A hagyományos nyomdatermékek árbevétele 13 százalékkal, 1,1 milliárd forintra nőtt.

A külpiacokon negyedével erősödő értékesítésről – 13,3 milliárd forintos bevételről – adott számot a nyomdacég, az exportarány így 33,7-ről 37,8 százalékra emelkedett.

Az ANY Biztonsági Nyomda részvényei 1,4 százalékkal erősödtek hétfőn, az év indulásától viszont 6,5 százalékot ereszkedett a kurzus.