Visszább vett az ANY Biztonsági Nyomda árfolyamkilátásából hétfőn a Concorde, amely hétfőn kiadott friss elemzésében 2000-ről 1940 forintra mérsékelte a nyomdacég részvényeinek célárát.

Szavazó lapok nyomtatása Nemzeti választási iroda   20220309 Budapest
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Mivel még a frissített értékelés alapján is 42 százalékos rali előtt állhat a papír – a részvényenként 152 forintra saccolt jövő évi osztalékfizetéssel együtt pedig bőven 50 százalék feletti hozammal kecsegtet –, ezért továbbra is vételre ajánlja a cég részvényeit.

A kihívást jelentő piaci környezet és a pandémia helyét elsődleges kockázatként átvevő recessziós félelmek dacára sem számít jelentős és hosszan tartó zavarokra az ANY működésében a defenzív üzleti modellnek köszönhetően.

Ráadásul a korábbi trendek alapján a vállalat minden bizonnyal képes lesz a költségnyomást áthárítani az ügyfelekre, így a megváltozó környezet véleményünk szerint nem feltétlenül jelent romló kilátásokat az ANY tekintetében

 – hangsúlyozta a Concorde részvényelemzője, Bukta Gábor.

A szakértő szerint a ezzel együtt elveszíthette vonzerejét a hazai kockázatmentes hozamok gyors emelkedése miatt, a megkurtított célárfolyamot is ezzel, illetve a növekvő tőkeköltségekkel indokolja.

Az emelkedő kamatkörnyezetben megugró kockázatmentesen elérhető hozamok jelenleg elhomályosítják a hagyományosan magas osztalékfizetőként számon tartott ANY növekedési sztoriját. A részvény ezzel együtt ellen megfelelő védelmet nyújtó eszköz lehet, ha a befektetők eltekintenek a rövid távú kihívásoktól. 

Ezt a külföldi terjeszkedés következtében bővülő devizabevételek, valamint a magasabb hozzáadott értékű termékek súlyának növekedése is alátámasztja a portfólión belül. A szélesedő árrések miatt a brókerház megítélése szerint az ANY valószínűleg képes lesz az inflációt meghaladó ütemben növekedni.

A Concorde mindezek tükrében feljebb srófolta az idei eredményvárakozását, és a korábbi 1,714 milliárd helyett már 2,178 milliárd forint adózott nyereségre számít az ANY-tól. 

A jobb kilátások elsősorban az ukrajnai háború miatt megugró útlevélkeresletnek, valamint a romániai formanyomtatvány-eladások bővülésének tulajdoníthatók.

Az első hathavi pénzügyi teljesítményt figyelembe véve ez mindössze 543 milliós nettó nyereséget feltételez a második fél évre az energiaköltségek meredek emelkedése és a szűkös munkaerőpiacból adódó folyamatos bérnyomás miatt.

Az ANY Biztonsági Nyomda részvényei 4 százalékkal zuhantak hétfő délelőtt, az év elejétől pedig 16 százalékkal került lejjebb az árfolyam.