Alaposan megritkította a Rivian Automotive autóipari vállalatban tartott részvényeit a harmadik negyedévben a Soros Fund Management befektetési alap, ám így is az amerikai elektromos furgonokat gyártó cégben tartja portfóliójának legnagyobb részét, mintegy 9,2 százalékát, az utóbbi pakett értéke meghaladja az 538 millió dollárt.

George,Soros,,Founder,And,Chairman,Of,The,Open,Society,Foundation
Soros György már nem vállal aktív szerepet a Soros Fund napi munkájában
Fotó: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Nem véletlen, hogy Soros György alapja közel másfél millió Rivian-papírt, vagyis a pakettje 8 százalékát kiszórta, hiszen annak az árfolyama az év eleji 100 dollár feletti szintről durván a harmadára zsugorodott. A szeptember végén lezárt három hónapos periódusban az alap egyik leginkább a Biohaven részvényeiből vásárolt be – a részvénycsomagját 81 százalékkal, 344 millió dollárra növelte, bár a biotechnológiai cég papírjai 89 százalékkal értékelődtek le az év eleje óta. 

A vállalat most közölte a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyben a várakozásokra rácáfolva részvényenként 1,75 dolláros nettó veszteségről számolt be, miközben az elemzői konszenzus 2,53 dolláros mínusz volt.

A Soros Alap harmadik legnagyobb csomagja mintegy 308 millió dolláros értékkel még inkább új szerzemény, hiszen a Duke Realty ingatlanos társaságban harmincszorosára növelte érdekeltségét a befektetőcég. Így kétszázezer darabról 6,3 millió fölé bővült az állománya. 

Ez a papír kevésbé gyengült mint az első kettő, ám az elmúlt 10 és fél hónapban 20 százalékot dobott le magáról, 60 dollárról 48-ra gyengülve.

Kitárazott viszont az alap az Amazon és a D.R. Horton részvényeiből. Az online kereskedelmi óriásban már csak nagyjából 220 millió dolláros a részesedése, míg a Delaware államban bejegyzett lakásépítő cégben 176 milliós pakettje maradt.

Az év eddig eltelt részében az Amazon kurzusa 42, míg a D.R. Hortoné 22 százalékkal esett. 

A Soros Fund befektetési alap 5 legnagyobb részvénycsomagja
 

 

Összességében az alap által kezelt teljes 240 millió dollárral, 5,86 milliárdra nőtt,

 miközben a portfólió összetétele hatalmas változáson ment keresztül, hiszen 39 társaság részvényeitől az utolsó szálig megvált, 38 cég papírjai viszont megjelentek a vagyonelemei között. Emellett 34 másik cégben növelte, 33-ban pedig csökkentette a befektetését.

Az Egyesült Államokban a befektetési alapok minden negyedév lezárását követően kötelesek nyilvánosságra hozni a portfóliójuk összetételét, illetve annak változásait.