A kedd hajnalban publikált, jókora pozitív meglepetést hozó harmadik negyedéves jelentés után sajtótájékoztatót tartott a Richter vezérigazgatója. Orbán Gábor egyebek mellett beszámolt arról, hogy az árbevétel szempontjából vezető készítményük (Vraylar) amerikai forgalma 2,2 milliárd dollár lehet idén, e szempontból a korábbi értékesítési célt tartja érvényben az ottani kereskedelmi partnerük. 

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Kiemelten magas lett az első kilenc hónapban a bruttó és az EBIT-marzs, az előbbi 70, az utóbbi 32 százalékos, de Orbán Gábor úgy véli, hogy ezek a magas marginok aligha maradnak fenn, mert minden külső körülmény (főleg a devizahatások) kedvezően alakultak, de gyorsan változik a helyzet, a forintgyengülés is megfordult az elmúlt hónapban. Az is kevésbé sújtja őket, mint egy átlagos háztartást, például azért, mert az energiabeszerzési szerződéseik csak jövő év végén járnak le. 

Elhangzott, hogy a román nagykereskedő cég és patikahálózat eladásnak csupán minimális eredménycsökkentő hatása lesz, évi 200 millió forint. 

Továbbra is érvényben van az év elején megfogalmazott árbevétel növekedési cél: vagyis az éves forgalom 10 százalékkal haladhatja meg a tavalyi értéket, de a devizaárfolyam-hatások nélkül értve, amelyek egyébként óriásiak, a Richtert illetően pozitív értelemben. A bejelentést a piac negatívan fogadta, a Richter-részvény árfolyama kedden 8500 forinton kezdett, de onnan rövid idő alatt korrigált. 

A VG kérdésére a vezérigazgató elmondta, hallottak érveket arra, hogy a gyógyszeripar szereplőinek is extraprofitadó-befizetővé kellene válniuk, bíznak azonban abban, hogy a stabil működésük (nem volt gyógyszerhiány itthon) és a tevékenységük jelentős pozitív hatása az ország devizamérlegére összességében elegendő ellenérv lehet egy esetleges extra kivetése ellen. 

Orbán Gábor beszélt arról is a VG-nek, hogy a vártnál magasabb profit miatt sem indokolt új osztalékrátát (eddig a nettó eredmény 25–40 százalékát fizették ki) meghatározni. Az egyik nőgyógyászati termékük (Ryeko) újabb indikációban lehet majd felírható jövőre, az engedélyeztetést feltételezve a Ryeko évi 50 millió euró árbevételt hozhat a Richternek.