Közzétette harmadik negyedéves jelentését a Waberer’s, amely szerint az időszak árbevétele éves összevetésben 18 százalékkal nőtt, és közel 175 millió eurót tett ki. Az üzemi eredmény (EBIT) 9,7 millió euró volt, a nettó profit pedig 4,1 millió euró. Jó hír a részvényesek szempontjából, hogy osztalékfizetésre tesz javaslatot az igazgatóság. 

waberer's
Fotó: Nicolas Materlinck / AFP
A Waberer's árfolyama
 

A negyedéves árbevétel-növekedést a nemzetközi szegmens 27,1 százalékos, illetve a regionális logisztikai szegmens 14,8 százalékos árbevétel-növekedése támogatta, míg az egyéb árbevételek a bázisidőszak szintjéhez képest 13 százalékkal csökkentek, amit – az előző negyedévhez hasonlóan – a forint euróhoz képesti gyengülése okozott. A logisztikai divízió árbevétel-növekedése részben a kedvezőbb fuvarozási díjszinteknek, részben az üzemanyagár-emelkedés automatikus árbevétel-korrekciós hatásának köszönhető, illetve annak, hogy a társaság továbbra is sikeresen képes a működési költségek (energia, bér, alkatrész) hektikus változását az árakban érvényesíteni.

A 4,1 millió eurós nettó eredmény 0,8 millióval múlta felül a 2021-es év harmadik negyedévét. A nettó adósságállomány 144 millió euróra emelkedett, ami a 12 havi EBITDA 1,8-szerese. 

Tekintettel a pénzügyileg eredményes csoportszintű működésre, illetve a stabil finanszírozási háttérre, a társaság igazgatósága úgy határozott, hogy 

ha az üzleti környezetben nem következik be nagyobb romlás a következő hónapokban, akkor a közgyűlésnek javasolni fogja a részvényesek részére osztalék kifizetését a 2022-es üzleti év eredménye alapján, 

figyelembe véve a törvényi és szerződéses korlátokat – különös tekintettel a kibocsátott kötvény dokumentációjában vállalt korlátozásokra. A pontos mértékről a későbbiekben születik döntés.

A menedzsment értékelése szerint, ha a piaci körülményekben drasztikus romlás nem történik a hátralévő 2 hónapban, a korábban meghirdetett éves EBIT-célt – mint a vállalat alaptevékenységének eredményességét legjobban reprezentáló mutatót – túlszárnyalva,

30 millió euró feletti adó- és kamatfizetés előtti eredmény érhető el.

Adózott eredmény soron azonban várhatóan a növekvő kamatköltségek és az euró-forint árfolyam változása – döntően technikai – hatására a tavalyi érték alatti eredmény várható – olvasható a közleményben. 

Barna Zsolt vezérigazgató elmondta: 

reálisnak tűnhet az a cél, hogy a teljes üzleti év eredménye – EBIT-szinten számítva – az elmúlt tíz év legmagasabb konszolidált értékét éri el, ezzel újabb bizonyítékát adva a társaság sikeres stratégiájának.