A Brent és a WTI nyersolaj árfolyama csökkent a héten, de továbbra is abban a sávban maradt, amelybe október végén lépett, hordónként 95 dollár körüli áron kereskednek a Brenttel és 87,5 dollár körül a WTI-vel. Az árfolyamra a recessziós félelmek mellett felhajtó hatással volt a kicsit kedvezőbb fogyasztói árindex, a gyengébb dollár, valamint a kinai Covid-korlátozások esetleges enyhítése. Ez a régóta várt döntés széles körben javítaná a gazdasági kilátásokat, támogatva minden nyersanyag kereskedését, köztük a kőolajét is.

 

Miközben a kőolaj árfolyama július vége óta többnyire széles tartományban mozog, az üzemanyagtermékek piaca tovább szűkült. Európában és az Egyesült Államokban egyre szűkösebbek a készletek, ami megnövelte a finomítók által alkalmazott árréseket a benzin és az egyéb kőolaj termékek, például a gázolaj, a fűtőolaj és a repülőgép-üzemanyag esetében. 

Ez a készletcsökkenés inkább az északi félteke dízel- és fűtőolajpiacaira jellemző. A kereskedést emellett feldúlta az ukrajnai háború és az Oroszország elleni szankciók, az utóbbi a finomított termékek egyik fő szállítója Európában.

Ezenkívül a gáz magas ára is hozzájárult a más tüzelőanyagok, különösen a gázolaj és a fűtőolaj keresletének növekedéséhez.

Amíg a finomított termékek piacán ilyen szűk marad a kínálat, addig a kőolajár csökkenésének kockázata, a recessziós aggodalmak ellenére is, alacsonynak tűnik. Továbbra is fenntartjuk előrejelzésünket a 85 és 100 dollár közötti Brent ártartományra vonatkozóan erre a negyedévre, mivel a szűkülő termékpiac, az OPEC+ termeléscsökkentései és az orosz olajjal szembeni közelgő EU-szankciók egyre inkább felfelé torzítják a kockázatot.

Technikai szemmel nézve az olaj grafikonját a Brent július óta csökkenő sávban mozgott, amelyből felfelé tört ki, és jelenleg egy oldalirányú sávban mozog, amelynek 92 dolláron van az alja, és 98,75 dolláron a teteje. Valószínűleg ezen a sávon kívül kellene zárnia egy napot, hogy irányt találjon. A következő támaszt 92 dollár alatt 88,75-nál majd a szeptemberi mélyponton, 83,65 dollárnál találjuk. Ha 98,75 felett zár a kurzus, akkor 105,50-nál van a következő nagyobb ellenállása.

Ha a WTI árfolyamát nézzük, ugyancsak a lefelé tartó csatornából való oldalirányú csatornára váltást találjuk. A jelenlegi sáv 82 és 93,65 dollár között bontakozott ki. Ha a WTI 82 dollár alatt zárná a napot, akkor jó esély van a 74-75 dolláros szintek elérésére, amivel kivenné a szeptemberi mélypontokat. Ha felfelé tör ki a sávból, és 93,65 dollár fölött zár, akkor a kétszáz napos mozgóátlag adja az első erősebb ellenállást 97 dolláron, ezután pedig 105,56 dollárnál a 0,618-as Fibonacci visszatérési szint.