Az Exxon részvényei egy év alatt 76 százalékot emelkedtek, és ezzel 

az energiaóriás minden idők legjobb egyéves piaci teljesítményét produkálta.

A Tesla papírjai pedig egy év alatt az értékük 56 százalékát veszítették el a tőzsdeparketten, ami az eddigi legrosszabb egyéves produkciójuk. 

Yessentuki,,Russia,-,July,27,,2019:,Company,Logo,Exxon,Mobil
Fotó: Shutterstock

A két cég piaci értékelése jól illusztrálja, hogy 

a recessziós aggodalmak és a geopolitikai bizonytalanság az erős cash flow felé tereli a befektetőket.

Mit sem számít a jövőbeni extraprofit ígérete, mindent eldobálnak, ami kockázatos, és egyetlen vásárlási szempontként a rövid távú készpénztermelés érvényesül. 

Az év első felében a növekedéstől az érték felé való elmozdulás okozott gondot a piacon a Teslának – mondta Ivana Delevska, a Spear Invest befektetési igazgatója. Hozzátette: az idei második fél évben egy újabb alapvető problémával állnak szemben, amennyiben a fogyasztói preferenciák nem a korábban elvárt ütemben fókuszálnak az elektromos járművekre.

Az elektromos autók még mindig drágábbak, mint a hagyományos üzeműek, és a lassuló gazdaság, a magas valamint az emelkedő kamatlábak fékezik az e-autók keresletét. Ehhez jönnek személyes ügyei. A Twitter felvásárlás nem várt bonyodalmai 

idegesítik a Tesla befektetőit. 

 

Az Exxon részvényárfolyama 2020 elején, amikor a járvány és a karantén aláásta a nyersolajárakat, két évtizedes mélypontra süllyedt, ám azóta folyamatosan emelkedik. Az S&P 500 legértékesebb vállalatainak sorában 

az Exxon előbb a Facebookot és az Instagramot üzemeltető Meta Platformst hajrázta le.

Az Exxon a szeptemberben zárult egy évben 10,6 milliárd dollárt költött részvényei visszavásárlására, míg az előző 12 hónapos időszakban mindössze 100 milliót. Az olajóriás 2024-ig 50 milliárd dolláros sajátrészvény-vásárlási programot tervez, szemben a korábbi 30 milliárdos tervekkel, ami azért is érdekes, mert a növekedésorientált Tesla részvényeket bocsát ki.  

Az Exxon és a Tesla májusban az S&P 500 ESG Index kosarában is helyet cserélt. Ezért 

a benchmarkot követő intézményi befektetők kénytelenek voltak az olajcég részvényeit vásárolni és az elektromosautó-óriás papírjait eladni. 

A G7 leválási törekvése az orosz energiapiacról a fosszilis tüzelőanyagok reneszánszát eredményezte. 

Fotó: AFP

A Tesla, a SpaceX és a Twitter vezetője, 

Elon Musk az idén eddig mintegy 122,6 milliárd dollárt veszített, míg tavaly 100 milliárdot keresett.

A világ leggazdagabbjainak vagyonalakulását követő Bloomberg Billionaires Index szerint Elon Musk vagyona 147,7 milliárd dollár, ami bő két éve a legalacsonyabb érték. Musk a milliárdosok rangsorának második helyén áll. Jelenleg Bernard Arnault, az LVMH cégcsoport (Louis Vuitton Moet Hennessy) elnöke a leggazdagabb a világon, 161 milliárdos vagyonnal.