Április óta nem látott mélypontra zuhant a rubel árfolyama a dollárral szemben csütörtökön. A devizapiaci szereplők attól tartanak, hogy a szankciók nyomán radikálisan csökken Moszkva bevétele a gáz és az olaj exportjából.

rubel
Fotó: Shutterstock

A csütörtök reggeli kereskedésben az orosz fizetőeszköz kurzusa 1,8 százalékkal a 72,25-os szintre esett a zöldhasúval szemben – ez április végi mélypont. A rubel az euróval szemben is esett 1,6 százalékot, ami nyolchavi legrosszabb eredmény. A kínai jüanhoz képest 2 százalékot gyengült, és hét hónapja nem látott szintre esett.

Elemzők szerint a további gyengülés nem kérdés, az viszont igen, hogy a lélektani határokat képes-e tartósan áttörni a kurzus. 

A dollárral szemben ez a 70-es, az euróval a 75-ös, a jüannal a 10-es szint. A rubel gyengülése mögött a folyó fizetési mérleg romlása ál, az olajárbevételek az EU decembertől hatályos szankciói következtében csökkennek, a folyamatot az olajársapka még tovább gyorsítja. 

A dollár/rubel árfolyam változása

Az orosz költségvetés a háború finanszírozásának árát jelentős kötvénykibocsátásokkal kénytelen fedezni. Szerdán 337,8 milliárd rubel (kb. 4,7 millió dollár) értékben bocsátottak ki állampapírokat, ezek túlnyomó részét orosz bankok vásárolták meg. A legnagyobb ottani hitelintézetnek, a Sberbanknak 3 ezer milliárd rubel értékű kötvényportfóliója van.