Több mint 7 százalékkal, 65,6 svájci frankra ugrott a zürichi tőzsdén jegyzett Pierer Mobility részvényárfolyama, miután Stefan Pierer alapító-tulajdonos közölte: minimum 2 euróra, azaz az eddigi duplájára emelik az idei év után járó osztalékot. Ez a cég a világhírű motorkerékpárokat gyártó osztrák KTM Sportmotorcycle AG anyavállalata.

Kalex Red Bull KTM Ajo Spanish rider Pedro Acosta competes during the Moto2 Valencia MotoGP race at the Ricardo Tormo racetrack in Cheste, near Valencia, on November 6, 2022.
Kanyarban előz a KTM, a részvényesek nem kis örömére.
Fotó: AFP

Az árbevétel a friss bejelentés szerint idén a 2021-es 2,73 milliárd eurós rekordforgalomhoz mérten várhatóan további 15-20 százalékkal, 3 milliárd euró fölé nő,

holott korábban csupán 10-15 százalékos növekedést prognosztizáltak. Ez már a várakozások sokadik emelése volt az idén. Megerősítették ugyanakkor a 8–10 százalékos üzemieredmény- és a 15–17 százalék közötti EBITDA-rátára vonatkozó előrejelzést. A Pierer Mobility részvényeinek közkézhányada 24 százalék. A svájci FirmenCompass cégnyilvántartó rendszer szerint a többi részvényt a Pierer Bajaj AG (73,32 százalék) és a Pierer Konzerngesellschaft (2,68 százalék) birtokolja.

A Pierer Bajaj 50,1 százalékban a svájci Pierer Industrie AG, 49,9 százalékban pedig az indiai Bajaj Auto cégcsoport kezében van.

A VG korábban arról adott hírt, hogy a KTM november végén egy tőkeemelés keretében 

25,1 százalékos részesedést szerzett az ugyancsak motorkerékpárokat gyártó olasz MV Agusta Motorban.

A friss tőkének hála a varesei Agusta egy év alatt száz fővel 320-ra növeli alkalmazottai számát világszerte – mondta Timur Sardarow, a cég orosz származású brit vezérigazgatója a Sole 24 Ore című milánói üzleti lapnak.

Az együttműködés keretében a Pierer Mobility világméretű értékesítési hálózatán keresztül forgalmazza az MV Agusta motorjait, míg a lombard motorgyártó a jövőben még inkább a prémium piaci szegmensre összpontosíthat.

 

A KTM az egyik legdinamikusabban növekvő márka a motorkerékpár-piacon. Vállalatunk a megállapodásnak köszönhetően gyorsabban tud növekedni, és a KTM értékesítési hálózatának előnyeit is élvezheti

– mutatott rá Sardarow.