Sietős volt az idén a Mikulásnak az ajándékosztás, már halloween előtt elkezdte puttonya kiürítését, ami idejekorán leapasztotta a készleteit, úgyhogy az elemzők szerint aligha lesz már ebből év végi rali, legalábbis az amerikai meghatározó tőzsdéken.

Holiday Season Begins Across New York City AreaNEW YORK, NEW YORK - DECEMBER 18: Santa's sleigh is set up in Lower Manhattan on December 18, 2020 in New York City. Many holiday events have been canceled or adjusted with additional safety measures due to the ongoing coronavirus (COVID-19) pandemic. (Photo by Noam Galai/Getty Images)
Fotó: Noam Galai / Getty Images

Az S&P 500 októberben 8, novemberben 5,4 százalékkal emelkedett, ám a december egy tekintélyes korrekcióval kezdődött, öt napon át szakadtak az árfolyamok. A piaci stratégák pedig az új év beköszöntéig nem számítanak trendfordulóra, azaz az istállóban maradhatnak a Mikulás jávorszarvasai.

Vékony jégen jár idén a Mikulás 

– mondta Nick Colas, a DataTrek Research társalapítója is a Barron’s tőzsdei és pénzügyi hírportálnak.

Pesszimista megjegyzését azzal indokolta, hogy az év utolsó három hetében a befektetők veszteséges részvényeik piacra dobásával várhatóan generálnak maguknak némi veszteséget adófizetési kötelezettségük csökkentése érdekében, másfelől kiadósan be is pánikolhatnak a jegybankárok, vállalatvezetők és makroelemzők szájából egyre sűrűbben elhangzó recessziós figyelmeztetések hatására.

A piacnak már az is a nehezére eshet, hogy kivergődjön az első decemberi héten összeszedett 5 százalékos veszteségéből. 

A Yardeni Research adatai szerint egyébként az index története során a decemberi kereskedés 73 százalékos arányban zárul nyereséggel, és az átlagos emelkedés 1,4 százalékot tesz ki.

Nem jósol Mikulás-ralit a Bespoke Investment Group befektetőcég sem, amely a főként technológiai papírokat kosarába gyűjtő Nasdaq Composite-ot vette szemügyre. A Nasdaq ugyan 1,1 százalékkal feljebb került decemberben, 

ám 1975 óta ez volt a leggyengébb startja az év utolsó hónapjában.

Emellett az amerikai technológiai index a 264. olyan kereskedési napon van túl, amikor nem sikerült új rekordot elérnie, és ez a hetedik leghosszabb sorozat a Nasdaq bevezetése óta.

Lejtmenetbe kerültek decemberben az S&P index eddig jól teljesítő szektorális mutatói is,

mint például az energiaindex, amely 6,5 százalékkal esett ebben a hónapban, míg a ciklikus fogyasztói termékek, a pénzügyi, a technológiai cégek, valamint a kommunikációs szolgáltatások szektorindexe rendre nagyjából 4 százalékkal ereszkedett.

 

Nagy kihívás lesz a következő hetekben győzteseket találni egy olyan időszakban, amikor szinte semmi sem működik – írja a Barron’s.

Természetesen az elemzői prognózisokat nem szabad készpénznek venni, néha a piacok sokkolóan kiszámíthatatlanok tudnak lenni, ráadásul a következő héten rengeteg, a Wall Street számára fontos adat lát napvilágot, amelyek átrajzolhatják a pályát.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdán fejezi be kétnapos ülését, és Jerome Powell bankelnök minden olyan utalását, amely a Fed esetlegesen enyhülő politikájára utal, üdvözli a piac. Ezenkívül kedden inflációs adatok, csütörtökön pedig a kiskereskedelmi értékesítési adatok érkeznek.

A befektetők mindazonáltal – véli a Barron’s – most már alapvetően óvatosak maradhatnak a szilveszteri pezsgődurranásig.