Megszavazta a Nutex péntekre összehívott közgyűlése, hogy a cég a tőketartalékából emelje meg alaptőkéjét akként, hogy a 12 forintos névértékkel rendelkező részvények nominális értéke 24 forintra nőjön, majd ahhoz is hozzájárultak az erdőbényei közgyűlésen megjelentek, hogy a vállalat csökkentse az alaptőkét a negyedére, azaz részvényenként 6 forintra, az alaptőkéből kivont közel 2,7 milliárd forintot pedig helyezze eredménytartalékba – derült ki a BÉT honlapján közzétett jegyzőkönyvből. 

tőzsdei esés
Fotó: Shutterstock

A meghívó szerint ezt követően került volna sor a 25 forintos osztalékelőleg megfizetésére, ami – egészen példátlanul – jelentősen meghaladná a részvények pénteki, 14 forintos záróárát.

Az osztalékelőlegről azonban végül nem szavazott a közgyűlés, s eddig ennek okáról magyarázatot sem közölt az igazgatóság.  

A közgyűlésen részt vevő egyik kisbefektető úgy emlékezett, hogy ennek jogszabályi oka van, mivel osztalékot ezen a közgyűlésen nem lehetett megszavaztatni, mert ahhoz köztes mérleg kellett volna, az pedig jelenleg nincs. Másfelől a tőkeleszállítás átfutási ideje kétszer 30 nap, ugyanis kétszer kell közzétenni a cégközlönyben az erről szóló közleményt hitelezővédelmi okokból.

A kacifántos lépéssorozatra azért van szükség, mert nem az idei nyereségből fizetnék ki az osztalékelőleget, hanem a cég eredménytartaléka terhére, ezért azt a jelenlegi 1,2 milliárd forintról fel kell emelni. A tőketartalékból pedig a fenti két lépésben lehet átvarázsolni a forrást az eredménytartalékba.

A közgyűlésen a vezetőség részéről állítólag elhangzott, hogy folytatják a lépéssorozatot, természetesen a jogszabályi előírások figyelembevételével.

Emellett időközben napvilágot látott a Nutex-menedzsment másik terve is, amelynek révén a Graboplast nagyrészvényesévé válna a cég.

A befektetők pénteken mindenesetre nem szavaztak bizalmat a cégnek, hiszen a részvények kurzusa közel 13 százalékkal, 14 forintra zuhant.