Miután a Twitteren jelezte az amerikai képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke, Maxine Waters, hogy szeretnék meghallgatni a csődbe ment kriptotőzsde, az FTX élén álló Sam Bankman-Friedet, az egykori milliárdos először igyekezett kibújni a vallomástétel alól, mondván, előbb szeretné ő is megérteni, hogyan is omolhattak össze a vállalkozásai.

Top U.S. Derivatives Watchdog Testifies Before Senate Agriculture Committee On Crypto Sam Bankman-Fried, founder and chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, speaks during a Senate Agriculture, Nutrition and Forestry Committee hearing in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Feb. 9, 2022. The top Democrats and Republicans on the committee last month sent a letter to the CFTC calling for the regulator to take a more active role in overseeing cryptocurrencies. Photographer: Sarah Silbiger/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Azonban Waters ismét megszólította a bukott kereskedőt a közösségi oldalon, és közölte, hogy mint egykori vezérigazgató, aki az elmúlt hetekben körbehaknizta sztorijával a médiát, elegendő információval rendelkezik a vallomáshoz. Erre SBF már igennel válaszolt, így ha minden igaz, december 13-án a kongresszus előtt is előadja meséjét.

A bukott kriptomilliárdos – aki többek között Wall Street-i tapasztalataival és remek kockázatkezelési gyakorlatával reklámozta az oldalt, melynek felhasználási feltételei között kifejezetten hangsúlyosan szerepelt az is, hogy az ügyfélpénzeket nem adják kölcsön – 

a rendkívüli módon szándékos csalásnak tűnő eseménysort igyekszik gondatlanságból fakadó véletlen hibának beállítani. 

A jövő héten ízelítőt kaphatunk abból, hogy az amerikai törvényhozók mennyire hajlandóak hinni ebben az elbeszélésben. SBF kifejezetten sok pénzt költött politikusok támogatására. A jövő héten pedig nem csupán a képviselőház, de a szenátus bankfelügyeleti bizottsága is szívesen meghallgatná mondanivalóját. SBF egy interjú során mindenesetre pár hónapja arról beszélt, hogy  kriptotpiac bizonyos jelenségei mutatnak hasonlóságokat a piramisjátékokkal, igaz akkoriban még nem az volt a médiastratégiája, hogy teljesen hülyének tetteti magát, akinek fogalma sincs, mi folyik a cégeiben.