Kissé visszahúzódott ugyan hétfőn délelőtt az arany ára a kora reggel elért unciánkénti 1821,5 dolláros, öt hónapos csúcsáról, ám a sárga fém továbbra is a kulcsfontosságú 1800 dollár fölött – utoljára 1807 dollár körül kötöttek rá – tartózkodik, mivel a világ egyik legnagyobb felhasználója, vagyis Kína enyhítette a pandémia miatt elrendelt korlátozásokat.

Closeup,Of,Yellow,Gold,Jewelery,On,A,Black,Background
Fotó: Shutterstock

A dollár eközben ellentétesen mozgott, az ázsiai kereskedés megkezdésekor több mint öt hónapos mélypontra esett, de azóta részben ledolgozta veszteségeit. A gyengébb dollár olcsóbbá teszi az aranyat az amerikaiak számára.

A koronavírus terjedésével szemben folytatott kínai zéró tolerancia enyhítése miatt az arany megőrizheti utóbbi időben felhalmozott nyereségét, azaz a pszichológiailag fontos 1800 dolláros árfolyam közelében maradhat

– mondta Han Tan, az Exinity vezető aranypiaci elemzője.

Kína, amely hagyományosan a világ legnagyobb aranyfogyasztója, már szerdán bejelenthet tíz új enyhítő intézkedést – értesült a Reuters.

Az arany iránti kereslet így minden bizonnyal tovább nőhet a régióban, ami megtámaszthatja az árakat – fűzte hozzá Matt Simpson, a StoneX vezető stratégája.

 

Az aranykereskedők a kínai lazítás mellett továbbra is az amerikai jegybank kamatemelési pályájára összpontosítanak, a központi bank monetáris szigorítása a közelmúltban enyhült, ami ugyancsak az arany hegymenete előtt egyengette az utat.

A piaci szereplők immár 91 százalékos esélyt látnak egy 50 bázispontos kamatemelésre a Fed e havi ülésén, míg korábban 75 pontot valószínűsítettek.

Az aranykurzus rövid távú irányát erősen befolyásolják a közelgő amerikai inflációs adatok. Változatlanul úgy látjuk, hogy a további kamatemelések a következő hetekben az aranypiacra nehezedhetnek

– foglalt el némiképp szkeptikus álláspontot Giovanni Staunovo, a svájci UBS elemzője.

Az arany és dollár mozgása közti negatív korrelációt emelte ki elemzésében Nicholas Frappell, az ausztrál ABC Refinery intézményi piacokra szakosodott globális vezetője is, aki szerint az erős munkahelyi adatok és a bérinflációs félelmek vágtak az arany alá, de a nemesfém „szinte azonnal visszapattant”, miután a befektetők megvették a visszaesést.

A novemberi fogyasztói áremelkedés mértékét Amerikában várhatóan december 13-án teszik közzé.

Biztos Markáns véleményt fogalmazott meg Kiyosaki

A világhírű üzletember, a Gazdag papa, szegény papa című sikerkönyv szerzője arra biztat, ne részvényekbe és kötvényekbe fektessünk, hanem ezüstbe, aranyba és bitcoinba.