Szon Maszajosi immár a SoftBank részvényeinek 34,2 százalékát birtokolja, ami lehetővé teszi számára akár a cég tőzsdéről való kivezetésének kezdeményezését is. A japán nagybefektető eddigi 32,2 százalékos részesedése most két százalékkal nőtt, ám ez a két százalék sokkal többet jelent számára, mint az elsőre látszik. A japán szabályozások szerint ugyanis az a részvényes, aki a cég több mint egyharmadát birtokolja, különleges jogköröket élvezhet.

Softbank Chairman Masatoshi Son Press Conference In Tokyo TOKYO, JAPAN - FEBRUARY 12: SoftBank Group Corp. Chairman and Chief Executive Officer Masayoshi Son speaks during a press conference on February 12, 2020 in Tokyo, Japan. SoftBank reported its third-quarter earnings results today following the approval of a merger between T-Mobile US Inc. and SoftBank's U.S. telecom unit Sprint Corp. from a federal judge. (Photo by Tomohiro Ohsumi/Getty Images)
Maszajosi Szon nincs kibékülve a SoftBank vészes alulértékeltségével.
Fotó: Tomohiro Ohsumi / Getty Images

Ezek közé tartozik a más befektetők által benyújtott módosítások blokkolása is, 

de a tulajdona révén Maszajosi akár a céget a tőzsdéről való kivezetéséről szóló elképzelésének is könnyebben szerezhet érvényt.

Ez a részlet azért különösen érdekes, mert a japán üzletember már korábban is felvetette a cég magántársasággá alakításának ötletét, de akkor még nem kapott különösen nagy teret elképzelése. A tőzsdei kivonulást a cég papírjainak alulértékeltségével indokolhatná Szon, aki már korábban is hangoztatta: nem ért egyet a cég becsült értékével, mert az alacsonyabb, mint a cég befektetési portfóliójának összértéke.

Nemrég egyébként a SoftBankot és annak technológiai alapját, a több mint 100 milliárd dollár felett rendelkező Vision Fundot is alaposan megérintette a tech-szektor papírjainak leértékelődése. A kínai befektetési bank közel 10 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elszenvedni a szektor mélyrepülése miatt, amit az Alibaba részvényeik eladásával próbáltak ellensúlyozni – egyelőre úgy tűnik, sikeresen. 

A SoftBank ugyanis az Alibabában lévő 24 százalékos pakettjét 10 százalékosra csökkentette, s ezzel vált nyereségessé a harmadik negyedévben, mégpedig 21 milliárd dolláros plusszal zárva az időszakot két veszteséges negyedévet követően.

Az ígéretes technológiai startupokat felkaroló Vision Fund kockázatos befektetései és azok bukásai miatt Szon még szeptemberben jelezte, hogy valamivel konzervatívabb döntéseket fognak hozni a tech-alap élén, emellett pedig leépítéseket is kilátásba helyezett. Ezt követte a hír, miszerint az alap nagyjából 100 millió dollárt az FTX kriptotőzsde csődje miatt is leírni kényszerül majd. Szon ezek után jelezte, hogy visszavonul a jövőbeni eredménybeszámolókon való nyilvános szerepléstől.

A SoftBank egy ideje mindezek mellett egy részvény-visszavásárlási programot is futtat, a cég eddig három részletben közel 28,5 milliárd dollár értékben veszi vissza saját papírjait. A japán befektetési társaság teljes piaci kapitalizációja 66 milliárd dollár, míg az általa kezelt portfólió összértéke jelenleg 122 milliárd dollár körül mozog.

A Softbank Group árfolyama