Két veszteséges negyedév után visszatért a nyereséges működéshez a SoftBank, ezt jórészt az Alibabában meglévő részesedésének csökkentésével érte el a főként technológiai befektetéseket végrehajtó japán pénzügyi konglomerátum, amelynek teljesítményét továbbra is fékezi a technológiai szektor vesszőfutása.

This picture taken on November 9, 2022 shows people walking past a mobile shop for Japan's SoftBank in Tokyo. - Softbank Group are expected to announce their second quarter results on November 11. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
Fotó: Jamazaki Juicsi / AFP

A szeptember végén zárult három hónapban háromezermilliárd jen – 21 milliárd dollár – nyereséget ért el a társaság, az előző, első üzleti negyedév még 3,16 ezermilliárdos veszteséggel zárult.

A fordulatot az Alibaba-részvények eladása hozta meg, amire éppen az előző negyedévben elkönyvelt tetemes mínuszt követően szánta rá magát a befektetési bank. A kínai technológiai és e-kereskedelmi óriásban meglévő 24 százalékos részesedését 15 százalékra vitte le a SoftBank, amely a pakett piacra dobásával 4,6 ezermilliárd jen nyereséget tehetett zsebre.

A SoftBankot ezzel együtt továbbra is visszahúzza technológiai alapja, a Vision Fund gyenge teljesítménye. A kockázati tőkealap 9,75 milliárd dollárnak megfelelő befektetési veszteséget regisztrált az időszakban porfóliójának leértékelődése miatt.

Az idei gazdasági és geopolitikai kihívások jelentős eladói nyomás alá helyezték a kockázatos befektetéseket, különösen súlyosan érintve a technológiai vállalatokat. Szon Maszajosi SoftBank-vezér mindezek miatt szeptemberben jelezte, hogy a jövőben konzervatívabb befektetési döntéseket hoznak majd, emellett pedig jelentősebb leépítéseket is terveznek a Vision Fundnál.

Az ígéretes startupokra nagy tételben fogadó alap a pár napja kirobban kriptobotrányban érintett és bajba jutott FTX kriptotőzsdében lévő, hírek szerint kevesebb mint 100 millió dollár értékű befektetését is teljes egészében leírja majd.

Az egyedi stílusú előadásairól is ismert Szon a jelentést követően bejelentette, hogy a jövőben nem vesz részt az eredménybeszámolóról szóló sajtótájékoztatókon. Az alaptó a SoftBank angliai csipgyártó cégére, az Armra szeretne összpontosítani, amely szerinte a társaság növekedésének egyik motorja lesz a jövőben.