Jelentős beruházásokat jelentett be csütörtökön és pénteken a Pfizer európai gyáraiban, és a gyógyszercég számos új termékkel is szeretne jelentkezni jövőre. A gyógyszeripari óriás előbb csütörtökön közölte, hogy dublini gyárát bővíti 1,2 milliárd euróból, majd pénteken a belgiumi Puursban található gyárával kapcsolatban mondta el, hogy azonos összeget költ a kapacitásai növelésére.

Employees are at work at the factory of US multinational pharmaceutical company Pfizer in Puurs during a visit of the European Commission President and the Belgium's Prime Minister on April 23, 2021. (Photo by JOHN THYS / POOL / AFP) BELGIUM-EU-HEALTH-VIRUS-VACCINE
Fotó: John Thys / AFP

A Pfizer a beruházásoktól azt reméli, hogy sikerül olyan új gyógyszerekkel jelentkeznie a következő években, amelyek kiválthatják az elmúlt évekbeli, az új koronavírushoz kapcsolódó rekordbevételeket, amelyek feltehetően elapadnak a közeljövőben.

A belga gyárban a pénteki bejelentéshez kapcsolódó fejlesztések egy része már folyamatban van, mások pedig a jövő év elején indulnak, míg Írországban 2024-ben kezdődik meg a bővítés, és 2027-re fejeződhet be.

A puursi üzem kulcsszerepet játszott a cég és német partnere, a BioNTech koronavírus elleni védőoltásának gyártásában. Az mRNS technológiát használó vakcinákat 2020 végén kezdte meg ott gyártani a Pfizer, ám úgy érzik, nem elegendő a gyártási kapacitás.

Az oltás és a Paxlovid nevet viselő koronavírus-gyógyszernek köszönhetően a cég forgalma idén elérheti akár a 100 milliárd dollárt is, ám a járvány visszaszorulásával ezek az eladások várhatóan nagyot zuhannak a következő években, és a helyzetet az is rontja, hogy a vállalat több szabadalma is lejár 2025 után. Ezek között van például az Ibrance nevű rákgyógyszer és az ízületi gyulladások ellen használt Xeljanz – írja a Reuters.

A beruházások Európa számára kritikus pillanatban érkeznek, amikor a kontinens cégei számos problémával kénytelenek szembenézni az energiaárak felrobbanásától az emelkedő munkaerő- és alapanyagköltségekig. A magas energiafelhasználással működő ágazatok, mint a műtrágyagyártás vagy a vegyipar, különösen nehéz helyzetbe kerültek, közülük több is üzemei áthelyezéséről döntött. Az új helyszínek az olcsó energiában gazdag területek közül kerülnek ki, mint amilyen az Egyesült Államok.

A gyógyszercégek szerint a magas energiaköltségek veszélybe sodorhatják a generikus gyógyszerek gyártásának kiterjesztésére és az ezzel kapcsolatos önellátásra tett erőfeszítéseket is.

A Pfizer azonban a jövő évben 19 új termékkel jelentkezne, a migrén elleni gyógyszertől a légúti syncytialis vírus (RSV) elleni oltásig, de készülnek ritka betegségek vagy épp gyulladások elleni hatásos készítmények is.

Az írországi beruházás keretében mintegy 400-500 munkahely jöhet létre, és lehetővé válik, hogy az üzem megduplázza gyógyszeralapanyag-termelését. Belgiumban az új projektek eredményeként 250 főt vehetnek fel, és bővítik a csomagolási és a hűtőkapacitást is. A járvány előtt 2800 embert alkalmazó gyárban ma már 4500-an dolgoznak.