Kedden 80 dollár alatt zárt a Brent olajtípus tőzsdei ára, ami január óta először fordult elő, szerdán pedig 77,75 dollárig csökkent, mielőtt visszapattant volna. Az amerikai alaptípus, a WTI eközben 72,75 dollárig esett, ami egyéves mélypont. Mindkét terméket a várható 2023-as gazdasági visszaesés miatt növekvő aggodalom helyezte nyomás alá, a kockázati étvágy csökkenését kiváltva. A határidős piacon hétéves mélypontra esett a nyitott pozíciók száma, ami indokolatlan volatilitást gerjeszt.

Oil Refinery Views As Oil Price Rides Virus Rollercoaster
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A forward görbe eleje olyan mértékben gyengült, hogy az egy- és a hathavi Brent-kontraktus közötti különbség (spread) 2020 novembere óta először fordult kontangóba, tehát a közelebbi lejárat olcsóbb volt a távolabbinál. 

Az egy éves spreadnél pedig – ahol a háború kitörésekor az azonnali kontraktus ára 24 százalékkal haladta meg az egyéves kontraktus árát, és ezzel tetőzött – most mindössze 2 százalék a különbség, ami jól mutatja, hogy mennyit változott a momentum az elmúlt hónapban.

A finomítói árrés remek indikátora a piac erejének, és ez az elmúlt hetekben folyamatosan gyengeséget jelzett. 

Nemcsak a benzin oldalán – ami melléktermékként funkcionált az utóbbi időben a dízelgyártás mellett –, de a dízel piacán is, ahol az utóbbi időben jókora keresletet generáltak az európai finomítók, felkészülvén a szankciók miatti ellátási zavarokra.

A rövid távú kilátásokat nehezíti a szezonális kereslet lassulása, a negatív momentum az árfolyamban, ami eladásra ösztönzi a technikai kereskedőket és az alapokat, akik zárják long pozícióikat az év vége előtt. A 2023-as kilátásokat pedig bizonytalanná teszi a recessziótól való félelem, ami keresletcsökkenést okozna, ezzel szemben dolgozik a kínai kereslet feléledésének lehetősége, valamint az Oroszországgal szembeni további szankciók, amelyek árfelhajtó hatásúak.

Az olajár alakulása
 

Ehhez adódik még a kockázat, hogy az OPEC+ további termeléscsökkentést léptethet életbe, fékezve az árzuhanást, valamint az amerikai stratégiai olajkészletek értékesítésének leállítása, ami 200 millió hordó többletet jelentett a piacon idén, jellemzően európai vevőkkel.

Technikai szemmel nézve a Brent grafikonját, a keddi 80,61 dollár alatti zárás törölte az egy héttel korábbi trendfordító alakzatot, és visszatért a lefelé mutató trend. Jelenleg egy széles csökkenő sávban tartózkodik a kurzus, ahol 77,56 dolláron talált támaszra, a 2020-ban elindult, felfelé tartó trend 0,50-os visszatérési Fibonacci-szintjénél. Lefelé nincs komolyabb ellenállás 65 dollárig. A heti RSI visszatért 40 alá, ami a rövid távú negatív trendet támasztja alá.