Az L3Harris amerikai űrkutatási és hadiipari vállalat 4,7 milliárd dollárért megvásárolja az Aerojet Rocketdyne nevű, rakétahajtóműveket gyártó céget. A hétvégén elfogadott megállapodás értelmében a L3Harris részvényenként 58 dollárt fizet egy készpénzes tranzakció keretében.

L3Harris Technologies Inc. signage on the exhibit floor during the Special Operations Forces Industry Conference (SOFIC) in Tampa, Florida, US, on Tuesday, May 17, 2022. The SOFIC conference brings together special operations and industry partners to reexamine SOF policies, investments and activities.
Fotó:  Luke Sharrett / Bloomberg via Getty Images

A tervek szerint az akvizíciót a jövő évben zárják le.

Az üzletet azt követően kkötötték, hogy a Lockheed Martin 4,4 milliárd dollárért akarta megvásárolni a céget, ám az év elején a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) miatt kénytelen volt elállni az ügylettől – írja a Financial Times. Az FTC akkor közölte: a Lockheed az Aerojet tulajdonjogát más hadiipari vállalatok kárára használná fel, valamint több, a nemzetbiztonság szempontjából kritikus program is az ellenőrzése alá kerülne.

Az amerikai hivatalnak a L3Harris ajánlatát is el kell fogadnia, ami miatt a cég vezetése nem aggódik, mivel szerintük a felvásárlás nem befolyásolja a versenyt. Ehhez hozzátették, hogy már tárgyalnak az Aerojet ügyfeleivel és eddig mindenhol szívesen fogadták őket. Az amerikai hadiipart öt nagy vállalat (Lockheed, Raytheon Technologies, Boeing, General Dynamics és Northrop Grumman) uralja, valamint több tucatnyi kisebb cég is versenyben van.

A floridai székhelyű L3Harris 2019-ben jött létre az L3 Technologies és a Harris egyesülésével. A hatodik legnagyobb amerikai hadiipari cégnek számít, a portál szerint tavaly 17,8 milliárd dolláros éves bevételévelt könyvelhetett el. A vállalat felvásárlások révén tovább terjeszkedik, például az év elején 1,96 milliárd dollárért megvásárolta a Viasat adatkapcsolatokkal foglalkozó egységét, ami katonai járművek, repülőgépek és hajók számára biztosít kommunikációs rendszereket. 

A L3Harris felelős a HIMARS rakétavetők helyzetmeghatározó és navigációs egységének elkészítéséért, ami az orosz–ukrán háborúban is fontos szerepet játszik.

A Pentagon három legnagyobb beszállítója, a Lockheed, a Raytheon és a Boeing az Aerojetre támaszkodik a rakétahajtóművek tekintetében, tehát a felvásárlással a L3Harris még fontosabb szereplő lesz az iparágban. Az Aerojet tavaly 2,2 milliárd dollár értékű forgalmat bonyolított le.

Az orosz–ukrán háború a kelet-európai hadiipart is berobbantotta

Kelet-Európa hadiipara a hidegháború óta nem látott erővel termel fegyvereket, lőszert és más katonai felszereléseket. A lengyel és a cseh fegyvergyárak az orosz–ukrán háború kezdete óta folyamatosan termelnek, a növekedés új munkahelyeket, a hazai haderő modernizálását és rengeteg extra bevételt hoz.