Alaposan megtépázta a tech cégek tőzsdére lépési hajlandóságát az idei év különösen bizonytalan gazdasági helyzete. 

Mobileye Debuts Initial Public Offering At Nasdaq MarketSite
Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A szektor nyilvános tőzsdei kibocsátását a múltban mindig kiemelt figyelem övezte. Az IPO-k révén a cégek 2021-ben 155 milliárd dollár tőkét vontak be, de ez a szám 2022 első felében nem érte el az 5 milliárd dollárt. 

Nyilvános tőzsdei kibocsátások száma az amerikai tőzsdéken
 

A tech cégek tőzsdére lépési hajlandóságának drasztikus csökkenését az elemzők a bizonytalan gazdasági helyzettel magyarázzák, ezek közül is kiemelten az alapkamat folyamatos emelését teszik felelőssé. Ray Wang, a Constellation Research alapítója szerint

ha a Fed a decemberben 50 bázispontos, januárban pedig 25 bázispontos kamatemelésről dönt, akkor felpöröghetnek az IPO-k.  

A decemberi emelés relatíve alacsonyan tartására egyelőre, úgy tűnik, minden esély megvan. A Fed elnöke, Jerome Powell egy korábbi nyilatkozatában már utalt erre, de a piaci indikátorok is az 50 bázispontos emelést prognosztizálják. A kamatdöntő ülést december 13–14-én tartják.

Jövőre tervezheti nyilvános tőzsdei kibocsátását a többi között a TripActions céges utazási foglaló startup, a kiberbiztonsági szolgáltató Versa Networks és a fizetésiszolgáltató-óriás, a Stripe is. 

Hol várható gyors felfutás, és mely részvényeket érdemes kerülni?

Wang szerint a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégek helyzete különösen érdekes. Az elemző szerint a cloud eddig olyan területe volt az egyébként is pörgő IT-szektornak, amelyet sokan a megállíthatatlan és végtelen növekedés szimbólumaként tartottak számon. Most, hogy valahol meg kellett húzni a nadrágszíjat, sok cég számára elkerülhetetlenné vált az erre költött hatalmas összegek csökkentése, hiszen a jelenlegi helyzetben mindenki igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a befektetéséből.

Az automatizálás, a mesterséges intelligencia fejlesztése és az analitika olyan területek, amelyekre különösen sokat költenek az IT-óriások.

Az elemző szerint a kiberbiztonsági szektor részvényei a továbbiakban is jó vételnek számítanak majd, különösen a Crowdstrike és a Palo Alto Networks papírjai. Az Amazont legfeljebb hosszú távon tartja befektetésre érdemesnek, míg az Apple és a Google részvényei rövid távon is emelkedhetnek.