A hazai befektetői világ jól ismert szereplői vásárolták be magukat a Glosterbe: több alapkezelő között a Baál Vagyonkezelő és a Dialóg alapkezelő részvényeket vettek tőzsdei ügyleten kívül az informatikai társaságban. A lépésük nem véletlen, a menedzsment várakozásai szerint a magyar befektetői szemléletű, nemzetközi IT-specialistájaként számon tartott Gloster kiemelkedő eredményekkel zárhatja a tavalyi évet: a cég adózott eredménye 43-54, az EBITDA-ja várhatóan 14-20, az árbevétele pedig 20-30 százalékkal nőtt az azt megelőző évhez képest. 

2021.05.17.Gloster Infokommunikációs Nyrt.foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság 2021.05.17.
Gloster Infokommunikációs Nyrt.
foto: Vémi Zoltán/Világgazdaság
 

Az informatikai piacon 2022 nem a prosperitás éve volt, ennek ellenére a Gloster történetének legsikeresebb évét zárta, és a cég növekedése a recessziós makrogazdasági helyzet ellenére a tervek szerint alakul. 

„Kívülről lehet, hogy néha túlzottan ambiciózusnak tűnnek a kitűzött stratégiai céljaink, de mindig teljesítjük őket. Ennek, a jó befektetői szimatnak, a gyorsan meghozott jó döntéseknek és az oroszlánokra jellemző éhségnek köszönhető, hogy mára a Gloster az európai IT-piac jegyzett szereplői közé verekedte be magát” – mondta el Szekeres Viktor, a Gloster igazgatóságának elnöke. 

Sikeres akvizíciós stratégia, külföldi terjeszkedés

Az elmúlt évek során a Gloster 9 céget vásárolt fel és integrálta a saját szolgáltatási portfóliójába. Ennek köszönhetően egyrészt a piacon egyedülálló IT-kompetenciaportfóliója van a szoftverfejlesztés, felhő- és hálózatfejlesztés területén, másrészt tavaly vette meg saját német cégét, így a magyar mellett a nyugat-európai piacon is aktívan terjeszkedik. Ráadásul az olyan német autógyártókkal, mint a VW, az Audi és a BMW kötött hosszú távú partnerségnek köszönhetően a társaság bevételének jelentős része euróban folyik be, így a forint árfolyam-ingadozása sem befolyásolta jelentősen a Gloster teljesítményét.

Hatékony vállalati működés 

A Gloster több mint 200 főt foglalkoztat, Budapest mellett Pécsett, Szegeden, Nagytarcsán és Kecskeméten van irodája, az idén pedig az első németországit is megnyitják Münchenben. 

A több különböző területen működő leányvállalatok az egységes vállalatirányítási folyamatoknak köszönhetően 2023-ban az előzetes várakozások szerint 20–50 százalékos adminisztrációsköltség-megtakarítást érnek el az egységes pénzügyi rendszer, a központi folyamat-, két dokumentummenedzsment, a csoportszintű HR-rendszer bevezetésének, valamint az IT-infrastruktúra egységesítésének köszönhetően. 

2023: az akvizíciós stratégia folytatása és az organikus növekedés éve

Az idén a Gloster a 2025-ös stratégiájának megfelelően további terjeszkedést tervez a hazai piacon, valamint a DAH régióban (Németország, Ausztria, Svájc), jelenleg is tárgyalásokat folytat az együttműködés lehetőségeiről a társaság portfoliójába jól illeszkedő, az eddig akvirált vállalatokhoz hasonló árbevételű, elsősorban szoftverfejlesztő cégekkel.

A további felvásárlási lehetőségek folyamatos keresése mellett a cég meglévő képességei is kiemelt figyelmet kapnak: az autóiparban és a magánegészségügyben használt szoftverek fejlesztése, valamint a felhőkompetenciák a vállalat bevételtermelésének legfontosabb pillérei. 

Vonzó befektetési célpont 

Azt, hogy mennyire nő a Gloster tőkevonzó képessége, jól mutatja, hogy a legnagyobb hazai tőkealapok közül sokan már a cég befektetői között vannak. Ez a kör bővült az Elek Péter nevével fémjelzett Dialóg és a Korányi Tamáshoz köthető Baál beszállásával. „Kiemelt figyelmet fordítok a tőzsdén újonnan megjelenő, gyorsan, adott esetben akvizícióval növekvő cégekre, a döntésnél elsőrendű szempont, hogy elkötelezett, dinamikus, számomra szimpatikus legyen a cég menedzsmentje, alapítója. A Glostert a tőzsdére lépése óta nyomon követem, és mivel megfelel az előbbi kritériumoknak, örömmel növeltem benne – 100 ezer darabbal – a befektetésemet” – mondta el Korányi Tamás.