Csekély mértékben, mintegy 0,2 százalékkal gyengültek a Morgan Stanley (MS) részvényei a tengerentúli tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, miután az amerikai nagybank közzétette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését.

NEW YORK, NEW YORK - OCTOBER 14: People walk by the headquarters of Morgan Stanley in midtown Manhattan on October 14, 2022 in New York City. Shares of Morgan Stanley fell 4.8% after the New York-based bank posted third-quarter earnings that missed analysts’ expectations.
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

A pénzintézet negyedéves, egy részvényre jutó nettó nyeresége 1,26 dollár lett, 1 centtel meghaladva a FactSet elemzői konszenzusát. Sőt, a korrigált nettó profit ennél is többet, 1,31 dollárt tett ki, annak dacára, hogy több mint tízszeresére ugrott a bank céltartaléka, a bázisidőszaki 5 millió dollárról egészen 87 millió dollárig.

Magasabbak lettek a várt 12,54 milliárd dollárnál a Morgan Stanley 12,75 milliárd dollárra rúgó bevételei is, noha nagyjából 12 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakának eredményétől.

A vagyonkezelési üzletág lehet a rejtély kulcsa, hiszen ez a divízió éves szinten 24,4 milliárd dolláros rekordbevételről jelentett, szemben az előző évi 24,2 milliárd dollárral. Az üzletág bevételéből 6,6 milliárd dollár esett az év utolsó fertályára, 6 százalékkal haladta meg a bázist éves alapon. Az eredményhez a menedzsment szerint hozzájárult a nettó kamatbevétel és a hitelezés növekedése is.

Stabilak az eredményeink az év utolsó periódusában, holott nehéz piaci környezetben kellett bizonyítanunk

– értékelt James Gorman elnök-vezérigazgató.

„Összességében 2022 erős évnek bizonyult számunkra, mivel világos stratégiánk és kiegyensúlyozott üzleti modellünk lehetővé tette, hogy a nehéz és összetett makrogazdasági környezet ellenére 16 százalékos megtérülést (ROTCE) érjünk el” – tette hozzá.

A Morgan Stanley árfolyama 6 havi
 

 

A New York-i pénzintézet decemberben több mint 81 ezer alkalmazottja mintegy 2 százalékát eresztette szélnek, az elbocsátások a befektetési bank szinte minden szegletét érintették.

A Morgan Stanley részvényei a tavalyi 13 százalékos visszaesés után csaknem 8 százalékkal emelkedtek eddig idén.