Kritikák kereszttüzébe került Németországban a Tesla, miután a német IG Metall szakszervezet és több politikus is élesen bírálta az autógyártót, mivel a dolgozók állítólag észszerűtlen munkaidőben dolgoznak. Többen vizsgálatot követelnek az autógyártó ellen – számolt be róla a Reuters.

22 March 2022, Brandenburg, Grünheide: Tesla employees attend the opening of the Tesla factory Berlin Brandenburg. The first European factory in Grünheide, which is designed for 500,000 vehicles per year, is an important pillar of Tesla's future strategy. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild POOL/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / dpa-Zentralbild POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)
A szörnyű munkakörülmények miatt kritikák tömkelegét kapja a Tesla.
Fotó:  Patrick Pleul / DPA / AFP

Az IG Metall, amelynek a Grünheide mellett található Tesla-gyár közelében van irodája, elmondása szerint rendszeresen kapcsolatban áll az üzem dolgozóival, akik egyre hosszabb munkaidőről és kevés szabadidőről számolnak be.

A dolgozók egyre inkább félnek nyíltan beszélni a munkakörülményeikről, mert a munkaszerződésükkel együtt titoktartási nyilatkozatokat is alá kellett írniuk – emelte ki az IG Metall közleménye.

Tovább fokozta az aggodalmakat az az álláshirdetés, amely a Tesla karrier-honlapján jelent meg nemrég. A biztonsági hírszerzési nyomozó pozíció leírása alapján a jogi és humánerőforrás-osztályokkal együttműködve helyszíni információgyűjtést végez a Tesla falain belül és kívül, hogy megvédje a vállalatot a fenyegetésektől.

A dolgozók nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a Teslánál való munkába, azonban azt tapasztaljuk, hogy az idő előrehaladtával ez a lelkesedés szinte teljesen elsorvad

– nyilatkozta Irene Schulz, az IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen tagozatának vezetője.

 

Hozzátette, hogy a Tesla nem tesz semmit a munkakörülmények javítása érdekében, és túl kevés időt hagy a szabadidőre, a családra és a regenerálódásra.

A Tesla egyelőre nem kommentálta a kritikákat.

A Tesla China két, az ügyet ismerő forrása szerint is az a bevett gyakorlat, hogy titoktartási megállapodások aláírására kérik az alkalmazottakat cégénél.

02 January 2023, Brandenburg, Grünheide: The battery production building on the site of the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg by US electric car manufacturer Tesla. According to Tesla, it currently employs more than 7,000 people at its plant in Grünheide. Soon there will be 12000 employees at the Tesla Gigafactory Berlin-Brandenburg. With the planned expansion, there would then be even more. Tesla says it wants to shift as much traffic as possible from road to rail. The existing Tesla site covers around 300 hectares. Another 100 hectares are now being added.
Fotó:  Patrick Pleul / DPA / AFP

A Handelsblatt német üzleti lap hétfőn arról írt, hogy több helyi politikus, a balközép SPD-től a jobbközép CDU-ig aggodalmát fejezte ki a vádak miatt, és vizsgálatot követeltek mind a Teslától, mind pedig a helyi kormánytól.

A brandenburgi tartományi kormánynak szigorú ellenőrzéseket kell végeznie a munkavédelmi szabályok betartatása érdekében

– emelte ki a kereszténydemokraták (CDU) részéről Christian Baeumler a Handelsblattnak.

Átverve érzik magukat a Tesla ügyfelei az árcsökkentés miatt

Az elektromosautó-gyártó cég húszszázalékos árengedménye nem mindenkinek nyerte el a tetszését.