Dühösek a Tesla már meglévő ügyfelei a cég váratlan és drasztikus árcsökkentése okán. 

SEATTLE, UNITED STATES - 2021/04/26: A man enters the showroom of a Tesla dealership.Tesla announced its Q1 2021 earnings today.
Fotó: Getty Images

Musk cége a Model 3 és a Model Y esetén 6 és 20 százalék közötti árcsökkentést jelentett be, ami sok esetben elérhetővé teszi az autók megvásárlásához a 7500 dolláros kormányzati támogatás igénybevételét. 

Így az árak csökkentésével két fronton egyszerre tudta leszorítani az új autók bekerülési költségeit a Tesla.

A nagy hatótávú Model Y például az árvágás hatására 31 százalékkal lett olcsóbb Amerikában, míg Magyarországon a Model 3 ára 2-3 millió, a Model Y ára pedig több mint 5 millió forinttal is csökkent az E-cars.hu információi szerint.

Az árak csökkentésére az apadó kereslet nyomán lehet szüksége cégének, amely jelentős változást hoz a vállalat eddigi stratégiájába. A Teslák iránt eddig ugyanis nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, így a drága árcédula sem szabott gátat a terjeszkedésnek. A Kínában tapasztalt keresletcsökkenés, amely átmenetileg gyárbezáráshoz is vezetett, új kihívásként jelent meg az elektromosautó-gyártó cég horizontján, és mint látható, ez ellen bármit hajlandó bevetni.

Főleg azután látványos az árcsökkentés, hogy a Tesla részvényárfolyama tavaly története legrosszabb szereplését hozta, éves szinten járt 72 százalékos mínuszban is.

Ennek nagyon örültek a shortolók, kevésbé a nagybefektetők: az előbbiek 15 milliárd dollár körüli pluszt hoztak maguknak össze, az utóbbiak 40 százalék feletti bukást voltak kénytelenek elkönyvelni. 

Elemzők a kínai leárazás kapcsán, amelyre múlt héten került sor, a kereslet élénkülését prognosztizálták, amely a helyi vetélytársakra – mint a piacvezető BYD – is nyomást helyezhet, ám árverseny kialakulásához is vezethet a legnagyobb villanyautó-piacon. Hasonló a helyzet Európában, noha a múlt hónapban a legkeresettebb elektromos autó Németországban még a Tesla Model 3 volt, és Model Y volt a második helyen, ám a Volkswagen már ott lohol az amerikai cég nyomában.