A zéró-Covid-politika végleges felhagyásával megnyílt a légtér az utazni vágyó kínaiak előtt, a tömegesen jelentkező igények kielégítéséből azonban nem minden légitársaság tud majd profitálni. Különösen azok kerülnek igen jelentős versenyhátrányba, amelyek olyan országokba szállítanak utasokat Kínából, ahol a fertőzés behurcolását megakadályozandó kötelezővé tették az utasok Covid-tesztjét. A nagy befogadóképességű, több száz utast szállítani képes repülőkből gyengén ellátott légitársaságok is beragadhatnak a startnál, mivel a keskeny törzsű repülőkkel Kínából induló járatokat eleve nem gazdaságos a transzkontinentális utakon üzemeltetni. 

China Lifts COVID-19 Restrictions For International Arrivals
A Covid-korlátozások feloldása utáni csúcsforgalom van Sanghaj repülőterén.
Fotó: Getty Images

Emellett a megfelelő útvonalengedélyek beszerzése is gondot okoz az amerikai és az európai légitársaságoknak. Az már csak a kegyelemdöfés, hogy az Ukrajna ellen indított orosz offenzívára válaszul adott uniós szankciók megtiltották a közösség területén bejegyzett légitársaságoknak az orosz légtéren való átrepülést, emiatt az Európa és Kelet-Ázsia közötti járatok kerülő útra kényszerülnek, ami időveszteséget és költségnövekedést okoz nekik. 

E négy hátráltató tényező iparági elemzők szerint jelentősen csökkenti az utóbbi években kínai kapcsolataikat – nem önszántukból – elhanyagoló légitársaságok növekedési esélyeit a kínai piacon. A flottájukban rengeteg széles törzsű gépet tartó kínai légitársaságok viszont használhatják és használják is az orosz légteret, amivel legalább kétórás időelőnyt nyernek riválisaik kárára.

Maga a kínai piac méretét tekintve hatalmas, hiszen a koronavírus támadása előtti, 2019-es békeévben a Kínát érintő nemzetközi forgalom összesen 255 milliárd dolláros bevételt hozott a kiutaztatásban közreműködők számára. 

S ha a ForwardKeys utazásszervező cég adataiból indulunk ki, miszerint a kapacitásszűke és a hirtelen támadt kereslet átlagosan 160 százalékkal verte fel a jegyárakat 2019-hez képest, akkor bánhatják csak igazán a nyugati légitársaságok, hogy nem ébredtek időben. Mentségükre legyen mondva, hogy a pekingi szigor falain az első repedések csak akkor keletkeztek, amikor a gazdasági élet főszereplői nyomatékosították, hogy ez így nem mehet tovább.

Azért a jegyárak felsrófolásában a nyugati légitársaságok sem kispályások, 

a United Airlines például San Franciscóból Sanghajba egy retúrjegyet március eleji időpontra turistaosztályon 3852 dollárért kínál, ugyanez a business classon 18 369 dollárba kerül. Egy éve ennek a feléből simán kijött az utas.

Az Európából és Amerikából Kínába járatokat üzemeltető légitársaságok elsősorban az üzleti céllal utazókra fókuszálnak, az ő repülőjegyüket viszont a cégük fizeti, így gyakorlatilag az áremelésekkel olyan kört céloznak meg, ahol a repülőjegy csak egy leírható költségelem. Következésképpen – egy szintig – érzéketlenek a pluszköltségekre, miközben a légitársaságok kasszájában sűrűbben csilingel a csengő.

Légi járatok száma az Egyesült Államok és Kína között
 

A Cirium adatai szerint januárban a globális polgári légi közlekedésnek mindössze 11 százaléka érintette Kínát a 2019-es kapacitásszinthez képest, míg most áprilisra már 25 százalékra várják ezt a részarányt. Ezzel cseng egybe, hogy az Expedia oldalán a Kína–Európa és Kína–Amerika viszonylatban indított jegykeresések száma megduplázódott az újranyitás bejelentése óta.

A kínai utazók jelentette kiemelt fertőzésveszély a negatív Covid-teszttel elkerülhető ugyan, ám ez kínaiak millióit készteti megfontolásra, és inkább lemondanak utazásról, vagy elhalasztják, amíg el nem csendesül a helyzet. Csakhogy a nemzetközi járatok indításához az is kell, hogy a fogadó ország repülésfelügyeletétől is megkapják a leszállási engedélyt. 

Légi járatok száma Európa és Kína között javított
 

Ez az egészségügyi korlátozásokat elrendelő Amerika és Kína viszonylatában most feszültségforrást jelent, és a kapacitások beszűkülését eredményezi – vélhetően csak átmenetileg.

A United Airlines a Cirium adatai szerint 2019 januárjában 584 járatot indított Kínába és Kínából, mostantól 16 alkalommal teheti meg ugyanezt. Bár közlésük szerint már jelezték Washingtonnak, ennél sokkal több járatot indítanának – írja a Reuters.

A kormányzat az American Airlines menetrendjét is átírta, a légitársaság márciustól hetente kétszer repül majd Dallasból Sanghajba nonstop, elhagyva a jelenlegi szöuli megállót. A többi járatot azonban szüneteltetik, és reménykednek a gyors politikai kompromisszumkötésben.

A Delta Air Linesnál óvatosan fogalmaztak, Glen Hauenstein elnök szerint az év későbbi szakaszától kezdődően a keresletnek megfelelően építik újjá a kínai menetrendjüket.

A dacoskodás a kínai légitársaságoknak sem jó. Az utazási korlátozások feloldása után az Air China, a Hainan Airlines és a China Southern Airlines járatbővítési kérelemmel fordult az amerikai közlekedési minisztériumhoz, egyes forgalmas útvonalakon napi rendszerességű járatnyitást kérvényezve. Ami jól jellemzi a jelenlegi helyzetből való kiútkeresés valódi tétjét.

BEIJING, CHINA - OCTOBER 17:  (CHINA OUT) An Airbus A380 of China Southern Airlines takes off from Beijing Capital International Airport during its maiden voyage from Beijing to Guangzhou on October 17, 2011 in Beijing, China. China Southern became the country's first airline to fly the Airbus A380 and only the seventh operator globally.
A China Southern Airbus A380-asai már javában hasítják az eget, míg a Lufthansánál csak a nyáron térhetnek vissza a nyugdíjból.
 Fotó: Getty Images

A nyugati légitársaságok – főleg az európaiak – versenyhátrányát a flottájuk összetételében bekövetkezett változás is rontja, a pandémia idején ugyanis a széles törzsű gépeikből kihasználatlanságuk miatt sokat leselejteztek, miközben a széles törzsű, kétfolyosós repülőkre adott megrendeléseiket lemondták vagy keskeny törzsűekre változtatták. 

Ennek megfelelően a repülőgépgyártók is átcsoportosították a kapacitásaikat, s ez most visszaüt például az olyan légitársaságok esetében, mint a Lufthansa vagy az Air France KLM. Az amerikaiak flottája kedvezőbb összetételű, ám náluk a nagy gépeket a jobban jövedelmező európai járatokra csoportosítják át, így náluk is háttérbe szorul a kínai vonal.