Jól teljesítettek az európai részvények hétfőn. A legtöbb nyitva volt, a londoni, a dublini és az amerikai kereskedési platformok az újévi ünnep miatt zárva tartottak.

Frankfurt Stock Exchange - Last trading day of the year
Az első januári kereskedési napon bizakodó volt a hangulat az európai tőzsdéken.
Fotó: Arne Dedert/ AFP

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,60 százalékkal, a frankfurti DAX 1,08 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,87 százalékkal emelkedett a pénteki záróértékhez képest. A madridi és a milánói tőzsde 1,78 százalékkal, illetve 0,96 százalékkal került feljebb. Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 79,090 eurós megawattóra árfolyamon, napi csúcson állt nem sokkal zárás előtt, 3,63 százalékkal magasabban a pénteki záróértékénél – írta meg az MTI.

Az SXAP 3,2 százalék növekedést produkált. Az energiaszektor SXEP indexe 1,8 százalékkal emelkedett a szilárd nyersolajárakat követve.

A legfrissebb adatok szerint az euroövezeti feldolgozóipar túljutott a mélyponton, mivel az ellátási láncok kezdenek helyreállni és az inflációs nyomás enyhül. Ezek a gyárak vezetői körében az optimizmushoz vezettek.

Németország kötvényhozamai csökkentek a több mint egy évtizedes rekord magas szintről. A pénzügyminiszter arra számít, hogy az idén 7 százalékra csökken, valamint hogy a mérséklődés 2024-ben is folytatódik – írta meg a Reuters.