Optimista hangulatban kereskednek szerdán az amerikai tőzsdéken. 

A befektetők egyre biztosabbak abban, hogy a csütörtöki inflációs adatok nyomán a Fed héja-kamatpolitikája megszelidülhet. 

A széles piacot leképező S&P 500 0,79 százalékot emelkedett a szerda délutáni kereskedésben. A klasszikus Dow Jones ipari átlag közel félszázalékos pluszba lendült. Míg a technológiai fókuszú Nasdaq Composite index 1,14 százalékot ment napközben. 

Wall,Street,Sign,With,Focus,On,Sign,,Blurred,American,Flag
Fotó: nyker

A befektetők figyelme a csütörtökön esedékes decemberi inflációs jelentésre összpontosul. Az elemzői konszenzus szerint fogyasztói árak indexe (CPI) 6,5 százalékkal emelkedhetett év per év alapon a novemberi 7,1 után.

Egyre világosabbá válik, hogy az tetőzött, és közel vagyunk a kamatemelési ciklus végéhez – mondta Jamie Cox, a Harris Financial Group ügyvezető partnere. Hozzátéve:

 ezért a piacok megkönnyebbülten sóhajtanak fel.

Az alapkezelők az adatközlés után volatilis kereskedésre készülnek. Az elmúlt hónapok fogyasztóiár-index napjai ugyanis nagy piaci kilengéseket váltottak ki a részvénytőzsdéken. 

Bár a fogyasztóiár-index alapján mért infláció mérséklődése biztató jel lenne a befektetők számára, újabban sokan az úgynevezett maginflációra összpontosítanak, amely nem tartalmazza az élelmiszerárakat és az energiaköltségeket. Sőt, a Wall Streeten kezd divatba jönni az úgynevezett szupermag-infláció figyelése is.  

Az amerikai jegybank szerepét betöltő 

Federal Reserve következő monetáris politikai ülése január 31-én kezdődik.


Az államkötvénypiacon a hozamok lefelé ketyegtek. Az irányadó 10 éves amerikai kincstárjegy hozama szerdán 3,579 százalékra csökkent a keddi 3,618-ről. A kötvényhozamok csökkennek, amikor a kötvényárak emelkednek.