Forgalmas és mozgalmas évet zárt tavaly a pesti A BÉT indexe, a BUX a szomszédban kitört háború árnyékában ugyan elsőre sokkos állapotba került, ám év végére sokat javított a formáján, és mindösszesen 13,7 százalékot gyengült.

BÉT BUX Budapesti Értéktőzsde tőzsdenyitás
Fotó: Szabó Gábor / BÉT

A BUX az évet 43 793 ponton zárta, a pesti tőzsde forgalma 3,7 ezermilliárd forintot tett ki. 

A vezető tavaly is az OTP volt, éves szinten 87,3 milliárdos forgalommal, 2021 végéhez képest 39,1 százalékot vesztett értékéből a kurzus.

A második helyre a Mol papírja fért fel, 27,4 milliárdos forgalommal, éves viszonylatban 3,3 százalékos pluszt hozva. A harmadik a Richter, a negyedik pedig a Magyar Telekom részvénye lett, mindkét árfolyam veszteséggel zárta az esztendőt.

A brókercégek versenyét a Wood & Company nyerte a BÉT-en, 84,6 milliárd forintos forgalmat bonyolítva le a pesti tőzsdén. Nem messze maradt le a dobogó másik két helyezettje sem, az Erste Bank és a Concorde, amelyek egyenként 74,5, illetve 72,3 milliárdos forgalmat hoztak a piacra. 

A lakosság befektetési kedve sem csitult, a magyar tőzsde papírjainak 17 százalékát birtokolja, 1358 milliárd forintnyi részvényt.

A tőzsde kibocsátói köre is bővült: a Standard kategóriában az eSense és a BÉT Xtend piacról szintet lépő DM-KER tűnt fel, a Prémium kategóriában Európa meghatározó biztosítótársasága, a Vienna Insurance Group részvényei jelentek meg. Az Xtend hat kibocsátóval kezdte a 2022-es évet, mára 18-at számlál.

Az árupiac forgalma folytatta a 2021-es fellendülést, 13,8 milliárd forintot tett ki tavaly.