Némileg optimistább képet vázolt fel a gazdasági kilátásokról Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója egy keddi interjúban. A bankár a kriptoeszközöknek ismét odaszúrt egyet, egyúttal bejelentette, hogy a szektorban jellemző leépítésekkel szemben bankja folytatja a munkaerő-felvételt.

Fotó: Michel Euler / AFP

A legnagyobb amerikai pénzintézet vezetője a társaság egészségügyi konferenciáján elhangzottak szerint finomított tavaly júniusi, elhíresült nyilatkozatán is, melyben a 150-175 dolláros olajár mellett „gazdasági hurrikánt” vizionált, melynek első hullámai – szerinte – akkorra már el is érték a piacokat, és a nehéz időkre való felkészülést javasolta a befektetőknek.

Nem kellett volna a hurrikán szót használnom

mondta kedden Dimon a Fox Businessnek adott interjúban. „Azt mondtam, hogy vannak viharfelhők, amelyek enyhülhetnek. Erre emberek azt válaszolták, hogy szerintük ez nem nagy dolog, én pedig azt mondtam, dehogynem, azokból a felhőkből hurrikán kerekedhet. Lehet, hogy semmi sem lesz belőle, de rosszul is elsülhet, erre gondoltam, de meg kell értenünk, hogy sem ezt, sem azt nem jósoltam” – magyarázta korábbi szavait a bankvezér, aki jó hírrel is szolgált.

Míg ugyanis a rivális nagybankok, köztük a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a Wells Fargo, már leépítésbe kezdtek vagy legalábbis elbocsátásokat jelentenek be, Dimon szerint a JPMorgan folytatja a munkaerő-felvételt.

„Egyelőre még folytatjuk a toborzást. Rengeteg növekedési tervünk van, és csak azért nem szoktuk leállítani a bővítést, mert van. Még ilyen helyzetekben is nyitunk új országok felé, és úgy gondoljuk, hogy ez hosszú távon nagyon jót tesz a részvényeseknek” – mondta Dimon.

A világ legnagyobb befektetési bankjai közé tartozó hitelező vezérét kérdezték az elsődleges részvénykibocsátások (IPO) és a cégfelvásárlási piac idei kilátásairól is. Dimon szerint ezen a téren is stabilizálódni látszik a környezet.

„Több száz IPO áll készen, a rajtra várva, ami nagyon is megnyílhat idén – mondta. – A hitelpiacok néhány alacsony minőségű, magas hozamú eszközt leszámítva tárva nyitva vannak, és a részvénypiac is fel-le ugrál, de nyitva áll a befektetők előtt” – hangsúlyozta a bankvezér. 

Dimon megjegyezte, hogy az amerikai fogyasztók és vállalatok szerinte továbbra is jó állapotban vannak. A botrányos körülmények között csődbe jutott FTX kriptotőzsdéről viszont igen sarkos véleményt fogalmazott meg a JPMorgan feje, decentralizált piramisjátéknak nevezve azt.

Sok ember megégette magát, köztük nyugdíjasok, nagymamák és sok alacsonyabb jövedelmű ember. Ez szégyen

– mondta Dimon, aki szerint valamilyen szabályozói keretre már a kezdetektől szükség lett volna a befektetők védelme érdekében.