Bár a Wall Street bikái októberben ismét életjelet adtak magukról – az S&P 500 nyolc, a Dow Jones 14 százalékot ralizott a hónap során –, a kockázatvállalási hajlandóság élénkülése egyelőre nem törte meg a jeget az elsődleges részvénykibocsátásoknál (IPO).

Mobileye Debuts Initial Public Offering At Nasdaq MarketSite Mobileye signage during the company's IPO at the Nasdaq MarketSite in New York, US, on Wednesday, Oct. 26, 2022. Mobileye Global Inc., the self-driving technology company owned by Intel Corp., priced one of the biggest US initial public offerings of the year above its marketed range to raise $861 million. Photographer: Michael Nagle/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Olyannyira nem, hogy az amerikai IPO-piac 11 év óta a leggyengébb októberi időszakot zárta, mindössze két új társaság bátorkodott új részvényeket parkettre vinni az elsődleges részvénykibocsátásokra szakosodott Renaissance Capital elemzése szerint.

A két tőzsdére merészkedő újonc egyike, az önvezető technológiákat és járműveket fejlesztő Mobileye részvényei iránt jókora kereslet mutatkozott, azokat a kibocsátási ársáv fölött vezették be, és a korábban az Intelhez tartozó vállalat az első kereskedési napon közel 40 százalékot ralizott a Nasdaqon.

Az idei mérleg sem túl rózsás, két hónappal az év vége előtt még csupán 66 vállalat lépett tőzsdére, ami alig ötöde a 2021-es rekordév „termésének”. 

A 2022-ben debütáló cégek közül ráadásul mindössze 18 tudott 50 millió dollárnál többet összekalapozni a befektetőktől, ami jól jelzi, mennyire kiszáradt a piac a rendkívüli tőzsdei volatilitással, magas inflációval, emelkedő kamatokkal és recessziós félelmekkel övezett piaci környezetben.

A tőzsdével kacérkodó unikornisok – az egymilliárd dollárra vagy annál többe taksált feltörekvő cégek – pedig egyelőre inkább kivárnak, hogy kedvezőbbe forduljon a széljárás. Az eddig kiszivárgott hírek szerint 2023-ra halasztotta az IPO-ját a villámgyors élelmiszer- és ételkiszállítást kínáló Instacart, a pandémia során kisbefektetői platformmá váló Reddit közösségimédia-oldal, valamint az ír–amerikai fintechóriás, a Stripe.

 

Bár mostanában rájár a rúd a szektorra, csőben van az FTX kriptotőzsde részvénykibocsátása is, valamint tőzsdére tart a sportruházatot, emléktárgyakat és -kártyákat forgalmazó Fanatics is. A jövő évi IPO-jelöltek között tartják számon a Fortnite-ot kiadó Epic Games játékfejlesztőt és a díjmentes mobilbankolást kínáló Chime fintechcéget.

A jó hír a Renaissance Capital szerint az, hogy továbbra sincs hiány ígéretes tőzsdeérett cégekből, miközben az idén bemutatkozó börzeújoncok közül is szép számmal akad sikersztori. Az a 15 vállalat, amely az idei IPO-ja során legalább 100 millió dolláros tőkét gyűjtött, átlagosan 29 százalékos piaci felértékelődést tudhat maga mögött a bevezetés óta.