A hazai lakossági megtakarítások nagy része teljesen védtelen az inflációval szemben – vélik a Blochamps Capital (BC) szakértői, akik szerint csak 2022-ben ez több mint 3000 milliárd forint veszteséget eredményezett. Közben a vagyonosok egyre gazdagabbak lettek, az alsó réteg képviselőinek kasszája viszont rendkívül sérülékeny a jelenlegi magas inflációs környezetben a magas készpénz- és betéthányad miatt.

The Spirit of Ecstasy hood ornament sits on the hood of a Rolls-Royce Dawn automobile, produced by Rolls-Royce Motor Cars Ltd., the ultra-luxury brand of Bayerische Motoren Werke AG (BMW), sits on display inside the BMW World showroom in Munich, Germany, on Tuesday, Jan. 26, 2016. BMW is at risk of losing its lead in the luxury car market this year to Mercedes-Benz after reporting the slowest sales growth since 2009 while its German arch-rival charged ahead with a fresher lineup and surging demand in China.
Fotó:  Martin Leissl / Bloomberg via Getty Images

Dinamikusan bővül a privátbanki piac, tartalék nélkül a háztartások zöme

A hazai privátbanki ügyfélszámlák mennyisége 2022 végén lényegében megegyezett a 2010-essel, ám a teljes kezelt 2349 milliárdról 7200 milliárd forint fölé nőtt ez idő alatt. 2023 végére a BC prognózisa szerint – a piacok stabilizálódásával –

a magyarországi privátbanki kezelt vagyon újabb ezermilliárd forinttal nőhet.

Velük szemben a háztartások több mint 80 százalékának gyakorlatilag nincs olyan megtakarítása, amely három hónapot meghaladó tartalékként szolgál, és különösen nincs olyan tartaléka, amely alkalmas lenne öngondoskodási célokat betölteni. A szakadék egyre nagyobb, a magyarországi pénzügyi eszközök 62 százaléka van a leggazdagabbak tulajdonában. Összességében pedig a hazai lakosság 75 százaléka rendelkezik kisebb nagyobb összegű pénzügyi megtakarítással. 

Jönnek a milliárdos magyarok

A BC szakértői szerint jövő év végén 5000 honfitársunk lesz, aki legalább egymilliárd forint feletti vagyonnal, és 25 ezren lehetnek majd, akik minimum 400 millió forinttal rendelkeznek. A hazai dollármilliárdosok száma addigra minimum hétre nő – írták a BC elemzői.   

Globális privátbanki trendek 

Világszerte az iparágban kezelt vagyon (AUM) 10 év alatt egy kivételével minden évben növekedett, 2022-re több mint 123 ezermilliárd dolláros összeggel, minden idők legmagasabb értékére nőve. A vagyonkülönbségek továbbra is markánsak, az amerikai felső 1 százalékhoz tartozó magánszemélyek adózás előtt legalább 336 953 dollárt keresnek évente. Az összeg 60 százalékkal haladja meg a legközelebbi országok, Németország (212 107 dollár) és Kanada (193 036 dollár) felső 1 százalékának éves jövedelmét.  

Nagyot változtak a hozamelvárások

Az elmúlt néhány évben a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeket a piacok elkényeztették, menetrendszerűvé vált a kényelmes gyarapodás és az erős hozamteljesítmény, a magas inflációs környezetben a korábbi 7-10 százalékos nominális hozamelvárásokat 

felváltja az 5-7 százalékos reálhozam-elvárás.

 

Forrás: Blochamps Capital