Nemzetközi gazdaság

Feje tetejére állítja az egyetemeket a ChatGPT, nyakunkon a mesterséges intelligencia korszak

Teljesen felforgatja az amerikai egyetemek oktatási gyakorlatát a mesterséges intelligencia új generációja, konkrétan a ChatGPT. Mostantól mindent másképp kell csinálni, és a folyamat várhatóan nem korlátozódik Amerikára vagy a felsőoktatásra. Itt a chatbotéra.

A számítógépek megjelenése korábban felforgatta az életünket, és máris látszik, hogy a mesterséges intelligencia (MI) új generációjának érkezése teljesen új helyzetet teremt egy sor területen, például az oktatásban. Alig bukkant fel a világ eddigi legfejlettebb chatbotja, a ChatGPT, az amerikai egyetemeken máris jelentős változtatásokat kényszerülnek végrehajtani abban, ahogyan az oktatás hagyományosan folyik már időtlen idők óta.

OpenAI - ChatGPT - ChatBot Illustration
Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto via AFP

A változás okára rávilágít a New York Times példája.

A burka betiltásának erkölcsösségéről írtak dolgozatot a diákok Antony Aumann világvallások óráján az Észak-Michigani Egyetemen, és a javítás közben 

a professzor kezébe egyszer csak egy meghökkentően kiváló esszé került.

Tiszta stílus, jól ülő példák, erőteljes érvelés.

Valami nem stimmel – gyulladt fel a piros lámpa a tanár fejében. Kikérdezte a diákot, és kiderült: a dolgozatot nem ő írta, hanem a ChatGPT, az alig egy hónapja bemutatott elemző-érvelő-önképző mesterséges intelligencia, amelynek a kifejlesztésében szerepet vállalt többek közt is.  

A BBC is részt vett a chatbot tesztelésében, és azt kérdezték tőle: gondolod, hogy a mesterséges intelligencia egyszer átveszi majd az emberi írók munkáját? A ChatGPT válasza ez volt:

Nem. Az MI-rendszerek, mint én, segíthetnek a beíróknak javaslatokkal és ötletekkel, de végső soron az emberi beírókon múlik, hogy megalkossanak egy végterméket.

A jelek szerint azonban a szinte kasszandrai válasz az első értelmezéstől eltérő valóságot takar: ha a „végtermékre” az ember teszi is rá a pontot, a dolgozatíró diákot például ebben a szituációban tökéletesen képes volt helyettesíteni a gép.

Mit tesznek az egyetemen?

Ezek az esetek olajat öntenek a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatáról régóta folyó vita tüzére, mindenesetre máris odáig jutottunk, hogy az oktatóknak lépéseket kell tenniük, hogy az MI ne siklassa ki az évszázadok alatt kialakult tanítási gyakorlatot.

Mit talált ki Aumann úr?

Hát nem lesz egyszerűbb, viszont érdekes új elemek kerülnek a gyakorlatba.

Teljesen meg kellett változtatnia a dolgozatírás gyakorlatát. A dolgozat első változatát az órán kell ezután megírniuk a diákoknak. Számítógépet használhatnak hozzá – ez ma már elengedhetetlen –, de ellenőrzik, hogy mit. A későbbi változtatásokat pedig meg kell magyarázniuk. 

Az órák anyagába ugyanakkor bekerül egy új elem: megkérdezik a chatbotot az adott témáról, és a diákoknak az MI válaszait kell értékelniük.

 

A michigani professzor esete nem egyedülálló: a ChatGPT megjelenése miatt országszerte folyik a munka a tanszékeken, hogy felülvizsgálják azt, ahogy eddig tanítottak – írta a New York Times. Van, hogy teljesen átalakulnak a kurzusok, például az eddigieknél sokkal több szóbeli vizsgát, csoportmunkát tesznek hozzájuk – és érdekes mód gépelt helyett több kézírásos munkát. Kanyar vissza. 

Költő, programozó, randiguru és szakács egyben: letaszíthatja trónjáról a Google-t a ChatGPT?

Ha információra van szükségünk, a Google-t hívjuk segítségül. A ChatGPT azonban válaszokkal szolgál, nem csak adatokkal, mégpedig emberi stílusban. A mesterséges intelligencia alapjában változtathatja meg, ahogy keresünk az interneten, és ahogy az adatokat fogyasztjuk.

Már túlterjedt az egyetemeken, chatbot itt is, ott is

A ChatGPT okozta felfordulás túlterjed az egyetemeken, már a középiskolákban is azzal küzdenek az oktatók, hogy azonosítsák a nebulók által a chatbotra bízott elkészült házi feladatokat. Az állami iskolarendszerben egyes helyeken, mint New York városban és Seattle-ben, megtiltották a káprázatosan okos MI használatát az iskolai wifihálókon és eszközökön, de hegynek felfelé harcolnak, mert a diákok könnyen megtalálják a kerülő utakat a ChatGPT-hez.

Igaz, már akadt olyan diák is, a 22 éves Edward Tian, aki – szintén gyorsan reagálva – olyan programot írt, amely lebuktatja a ChatGPT-t.

 

A felsőoktatásban igazán meg sem próbálkoztak a tiltással, egyrészt mert úgyis hiába, másrészt mert az oktatási szabadságba való beavatkozásnak értékelték. 

„Igyekszünk olyan általános szabályokat felállítani, amelyek támogatják az oktatók fennhatóságát az órák megtartásában” – idézte a lap Joe Glovert, a Floridai Egyetem igazgatóját, vagyis nem a csalás konkrét változatait igyekeznek meg tiltani. 

Nem ez lesz az utolsó innováció, amivel foglalkoznunk kell

– vetítette előre.

A ChatGPT óriási üzlet lehet, és az egyre intelligensebb MI alkalmazása az oktatáson is messze túlterjed. A kutatásra is hatalmas hatást gyakorolhat, és forradalmasíthatja akár a művészetet is.

Hatalmas összeget invesztálna a ChatGPT-be a Microsoft

A valaha volt legjobb chatbotnak tartják az OpenAI mesterséges intelligenciáját. A ChatGPT népszerűsége folyamatosan növekszik.

ChatGPT online

A világhírnévre szert tett chatbot online eléréséhez itt kaphatunk útmutatót. Legyünk kitartók, mert mindenki a ChatGPT-n lóg, mi például hétfőn fél 5 körül a lenti értesítést kaptuk: épp teljes kapacitással működik.

 

 

ChatGPT artificial intelligence Egyesült Államok mesterséges intelligencia Florida MI egyetemek
Kapcsolódó cikkek