Nemzetközi gazdaság

Hatalmas összeget invesztálna a ChatGPT-be a Microsoft

A valaha volt legjobb chatbotnak tartják az OpenAI mesterséges intelligenciáját. A ChatGPT népszerűsége folyamatosan növekszik.

A Microsoft azt tervezi, hogy akár 10 milliárd dollárt is befektessen a mesterséges intelligencián alapuló chatbot, a ChatGPT fejlesztőjébe, az OpenAI-ba – számolt be róla a Bloomberg.

OpenAI - ChatGPT Illustration
Hatalmas összeget invesztálna a ChatGPT-be a Microsoft.
Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto via AFP

A javaslat szerint az amerikai szoftveróriás több év alatt fektetné be a pénzt, bár a végleges feltételek még változhatnak – nyilatkozták a portálnak a névtelenséget kérő belső források, akik szerint a vállalat már hónapok óta tárgyal az üzletről. Egyes sajtóhírek szerint a lehetséges befektetésbe más kockázati cégeket is bevonnának.

Az OpenAI értékét 29 milliárd dollárra taksálják.

Egyelőre sem a Microsoft, sem az OpenAI képviselői nem kommentálták az értesüléseket.

A ChatGPT november végi indulása óta töretlen népszerűségnek örvend a világhálón. Alig egy hét leforgása alatt összegyűjtötte az első egymillió felhasználót.

Az emberi beszélgetés nagyon pontos utánzása miatt sokan már arról találgatnak, hogy a program képes lesz kiszorítani a professzionális írókat, és akár a Google fő keresési üzletágát is veszélyeztetheti.

A nonprofit cégként működő OpenAI alapítói között szerepel Sam Altman befektető és is. Utóbbi 2018-ban lemondott igazgatósági tagságáról, hogy a Teslára fókuszálhasson. A vállalat üzleti modellje az, hogy sok fejlesztő fizet a technológia licenceléséért.

A ChatGPT által is használt legújabb technológia az OpenAI GPT-3 nyelvi modelljére épül, és a mesterséges intelligencia terén elért legfrissebb eredményeket is alkalmazza. A vállalat másik projektje, a Dall-E képgeneráló modell írásos utasításokat fogad el művészeti és egyéb képek szintetizálására. A program komoly vitákat váltott ki a mesterséges intelligencia kreatív iparágakba való beáramlásáról.

A Microsoft érdeklődése nem új keletű a szervezet iránt, korábban csaknem 1 milliárd dollárt fektettek be az OpenAI-ba.

A vállalat terve az lenne a ChatGPT-vel, hogy beépítse a technológiát a Bing keresőmotorjába, ezzel próbálja felvenni a kesztyűt az Alphabet piacvezető keresőjével, a Google-lel.

A bot képes természetes emberi módon válaszolni a kérdésekre és beszélgetéseket is folytatni.

A pontossággal kapcsolatos aggodalmak azonban óvatosságra intették a felhasználókat. Azt Altman is elismerte, hogy a technológia még nincs abban a fázisban, hogy teljesen a botra lehessen támaszkodni. A New York-i iskolák egyelőre megtiltották diákjaiknak a ChatGPT használatát.

Csak az Űrodüsszeia fogott ki a valaha volt legintelligensebb beszélgetőroboton, a ChatGPT-n

A chatbot – beszélgetőrobot – jó néhány témáról képes folyamatosan és kritikusan beszélgetni a felhasználókkal. Sok korábbi chatbot túlságosan agresszívvé vált, miután eltanulta a rossz szokásokat az internetről. A ChatGPT nem lett rosszindulatú, és nem sértegeti a felhasználókat, azonban a mesterséges intelligenciája (MI) még nem tökéletes. Bejelentése óta ismét felerősödtek a kritikus hangok a túl fejlett MI-vel kapcsolatban.

 

OpenAI Elon Musk ChatGPT Microsoft
Kapcsolódó cikkek