Sokáig bizonytalan volt, hogy mi lesz a babaváró sorsa 2023-ban, emiatt több pénzintézet is felfüggesztette az év végén a kölcsönigénylés befogadását. Miután azonban kiderült, hogy változatlan feltételekkel marad a hitel, a bankok is újraindították a konstrukció forgalmazását – írja a Bankmonitor. 

Happy family of man and pregnant woman sitting on a sofa at home in light modern room Bearded man touching belly of pregnant woman with love. Romantic couple in relationship waiting for a baby
Fotó: Olga Rolenko / Getty Images

A babaváró hitelt eredetileg 2022. december 31-ig lehetett igényelni, és ahol nem függesztették fel az igénylések befogadását, ott is figyelmeztették az igénylőket, hogy már nem garantált a 2022-es szerződéskötés. Egyes pénzintézeteknél ugyanakkor az igénylések befogadása – legalábbis a honlapra kitett információk alapján – folyamatos volt.

Most az OTP Banknál, az ERSTE Banknál, a Gránit Banknál és a K&H Banknál is elérhető a babaváró. A decemberben felfüggesztés mellett döntő bankok (CIB Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit Bank) a Bankmonitor információi szerint ugyancsak újraindították a folyamataikat, így akár már január 2-tól fogadják az igényléseket.

Babaváró, gyed: így változik az életünk 2023. január elsejével

A korábbi évekkel összevetve több területen is fontos változás lép életbe.

Ezért ismét szabadon választhatnak bankot a fiatal párok, ha még az év elején szeretnék beadni a hiteligénylésüket.

Ehhez természetesen meg kell felelniük a babaváró hitel igénylési feltételeinek, illetve be kell szerezniük a szükséges dokumentumokat is. Ezek közül jelenleg a tb-igazolás megszerzése okozhat gondot, hiszen az igazgatási szünet egészen 2023. január 9-ig tart.