Hétfőtől folytathatja az új felhasználók toborzását és regisztrációt a Didi. A hírt a Weibo közösségi oldalon tette közzé a kínai piacvezető utazásmegosztó cég. A közlemény szerint a Didi orvosolta a pekingi kiberbiztonsági hatóság által feltárt hiányosságokat, s hatékony intézkedéseket hoztak a platform adatbiztonsága, valamint a kínai nemzetbiztonság védelmében. A toborzás újbóli engedélyezésére másfél évvel azután történt, hogy a kínai hatóságok célkeresztjébe került a cégóriás, s ennek nyomán felfüggesztették az új felhasználók kínai regisztrációját, valamint a Didi-mobilalkalmazások értékesítését is blokkolták az online áruházakban. Így az addig lendületesen növekvő vállalatot satufékezték a hatóságok.

Didi of China
A Didi, azaz a „kínai Uber” fellélegezhet: működése már nem okoz nemzetbiztonsági problémát. 
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A Didi 2021 júniusában lépett tőzsdére New Yorkban, majd pár nap múlva lecsaptak rá a pekingi hatóságok,

lenullázva az amerikai kibocsátás (IPO) eredményét, nem mellesleg megfektetve a hongkongi tech szektorát is. 

A hatóságok a toborzás leállításával, az alkalmazás értékesítésének tilalmával és az 1,2 milliárd dolláros bírsággal gyakorlatilag megbénították a vállalat fejlődését. A társaság 10 milliárd dolláros kibocsátást tervezett, de a viharos nyitást ellenére is 4,4 milliárd dollárt hozott az IPO. A Didi részvényei egy évig vergődtek a New York-i tőzsdén, eközben 15 dollárról 2 dollár alá zuhantak, bár időnként voltak jelentős felpattanásai. 

Színezte a szomorú sztorit, hogy Peking többször jelezte, hazavárja a Didit, s felmerült a hongkongi belistázás lehetősége is, ám tavaly nyáron inkább a tőzsdén kívüli OTC piacra települtek DIDIY tickerrel. Múlt pénteken 4,6 dolláron zárt a társaság amerikai tőzsdén forgó letéti jegye (ADR).  

A Wall Street Journal szerint továbbra is homályos, hogy a pekingi szabályozó hatóságok milyen feltételek mellett engedik meg a Didinek, hogy folytathassa az ügyféltoborzást. A vállalat és a szabályozó hatóságok közötti tárgyalások – az amerikai tőzsdei laphoz eljutott beszámolók szerint –zökkenőmentesen zajlottak.

A kínai piacról az Ubert is kiszorító Didi egy hamisítatlan nemzeti bajnok volt, s példát statuáló büntetése súlyos üzenetet küldött a befektetőknek: senki sem menekülhet, ha ujjat húz Pekinggel.   

Mindenesetre, a Didivel szembeni engedékenység újabb bizonyítéka, hogy a kínai vezetés komolyan gondolja év eleji nyilatkozatait, amely szerint Peking lezárta a 14 technológiai óriásvállalat pénzügyi üzletágával kapcsolatos „kiigazítási kampányát”, és már csak kisebb problémákat kell megoldania. Ilyen lehet például az Ant Group alapító, Jack Ma kisebbségbe szorítása a saját cégében.