Bár a holdújévi ünnepek egyhetes leállása várhatóan lassítja a kínai kibocsátásokat, mégis bombasztikus az évkezdet a globális kötvénypiacon. A befektetési és spekulatív besorolású állami és vállalati kötvények globális kibocsátása 586 milliárd dollárt ért el január 18-ig, ami 4,1 százalékos bővülés, és rekordösszegű nyitás a Bloomberg 1999 óta épített adatbázisa szerint. Mindegy, hogy európai bank, ázsiai vállalat, esetleg fejlődő világbeli államkincstár a kibocsátó, a kötvénypiac minden szeglete virágzik.

Stack,Of,Coins,And,A,Trolley,With,Various,Types,Of
Fotó: Shutterstock

Sorra térnek vissza a piacra a tavaly még elutasított adósok,

és ahogy hűl az valamint enyhül a jegybanki szigor, egyre mohóbbak a befektetők, akik most szinte minden adósságot megvesznek. Feltűnően vonzók a fix kamatozású eszközök, amelyeket támogatnak a magas hozamok és a világgazdaság lassulása.  

Az euróban denominált adósságpiac rekordokat döntött januárban, 39 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Míg a dollárkötvény-eladások dinamikája nagyjából megfelel a tavalyi robusztus ütemnek. Bár egyes régiókban lassul a kibocsátás, továbbá a kínai belföldi kibocsátók január 23-án egy hétre bezárnak a holdújévi ünnepek idejére.

A spekulatív minősítésű kötvények piaca kicsit kilóg a sorból.

A magas hozamú vállalati és állami bóvlikötvényekből alig 24 milliárd dollárnyit adtak el január 18-ig. Elemzők szerint ez a szegmens azért toporog, mert a kamatok csökkenésére várnak a piaci szereplők. A befektetők óvatosságát a hitelfelvevők megítélését tovább rontó recessziós aggodalmak is táplálják. 

Érdekes, hogy a hároméves vagy annál rövidebb futamidejű banki kötvények eladásai több mint 80 százalékkal bővültek, 138,5 milliárd dollárra nőttek az előző évi azonos időszakhoz képest. Míg a 10 éves vagy annál hosszabb futamidejű banki papírok értékesítése visszaesett.

 

Kína 740 milliárd dolláros offshore kötvénypiacát 

újra tesztelhetik a külföldi befektetők, azt követően, hogy tavaly nyáron eluralkodott az aggodalom

 az adatszolgáltatás bizonytalanságai miatt. És ősszel is inkább szórták, mint vették a kínai kötvényeket a külföldi befektetők. A Bloomberg emlékeztet, hogy az anyavállalatok és a leánycégek közti keepwell-megállapodások eltérő értelmezése okoz gondot, emiatt nem egyértelmű a fizetőképesség megítélése. A dél-koreai adósságpiac lassan kilábol a válságból, míg az indiai piacon az a feltűnő, hogy a befektetők elfordultak a rövid lejáratoktól. Brazíliában a kötvénypiacon az kelt némi izgalmat, hogy 2026 végére célul tűzték ki a befektetési kategóriába való visszakapaszkodást.  

Európa elsődleges adósságpiacán a befektetési kategóriában van nagy tolongás,

 200 milliárd eurónál jár az értékesítés, és néhány kibocsátó már a kockázatvállalási hajlandóságot is teszteli. A Bloomberg szerint az amerikai befektetési minősítésű kötvények piaca 10 százalékkal nőhet az idén, ami sokkal kedvezőbb, mint a bóvliprognózis, de ez nem meglepő recessziós években. A Moody’s arra számít, hogy a spekulatív besorolású vállalati nemteljesítések megugranak ebben az évben a lassulásával, míg a szigorúbb finanszírozási feltételek rontják a cégek pénzforgalmát.