Kiengedtek az év végére az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF), az eszközosztály vagyona a novemberihez képest csekély mennyiségű forrásbeáramlás mellett számottevően csökkent a decemberben leforduló piaci árfolyamok hatására. A rendkívül hektikus 2022-es év azonban a körülményekhez képest így sem alakult rosszul az egyre népszerűbb egyes szegmenseiben.

Businessmen holding a smartphone with icons of ETF Exchange traded fund stock market trading investment financial concept. Businessmen holding a smartphone with icons of ETF Exchange traded fund stock market trading investment financial concept.
Fotó: Khaosai Wongnatthakan

Az európai ETF-ek összvagyona 5,1 százalékkal csökkent az előző hónapban, az évet így 1242,5 milliárd eurós eszközértékkel zárták a Refinitiv Lipper adatai szerint. 

A kategória a megszokottnál valamivel szerényebb, 5,5 milliárd euró friss tőkét szívott fel, a decemberi tőzsdei lejtmenet viszont ennek több mint tízszeresét radírozta le, 67 milliárd euróval csökkentve a befektetések értékét.

A megtakarítók a legtöbb pénzt ezúttal is ETF-ekbe fektették, kereken négymilliárd euróval bővítve meglévő kitettségüket. A kötvényes eszközök további 2,6 milliárd eurót tudtak becsatornázni, a többi kategória viszont nem bizonyult túlzottan népszerűnek. A pénzpiaci ETF-eket csekély százmillió eurós tételben vásárolták, a vegyes eszközökben pedig nem regisztráltak érdemi mozgást. Az alternatív ETF-ek ugyanakkor négyszázmilliós visszaváltást könyvelhettek el, az árupiaci kategóriából pedig ennek duplája távozott.

A magas a romló gazdasági kilátások és a hullámzó piacok ellenére a befektetők 2022 során 80 milliárd eurót fektettek ilyen termékekbe. Ez a körülményeket és más kockázatos eszközöknél – a részvénypiacokon vagy a kriptodevizáknál – látott tőkekivonást figyelembe véve nem is rossz teljesítmény, igaz, 2021-ben még 724 milliárd euró áramlott a szektorba.

Bár a befektetők fegyelmezetten viselkedtek a kiemelkedő volatilitás mellett is, az európai ETF-piac vagyona a kedvezőtlenül alakuló hozamok miatt egy év alatt így is 6,6 százalékkal zsugorodott.

A legtöbb pénzt fialtató részvény ETF-ek bukták a legtöbbet, amelyek összvagyona 86 milliárd euróval – 9 százalékkal – esett vissza. Ennél nagyobb mértékben csak a nagyságrendekkel kisebb méretű alternatív eszközök vagyona morzsolódott le, de nem kímélte a piac a második legnagyobb eszközértékkel bíró ETF-eket sem. 

Az európai tőzsdén kereskedett alapok (ETF) vagyona
 

Az árupiaci és a pénzpiaci termékek számára viszont a sikerekről szólt az előző esztendő. Előbbiek a magas energiaárak, utóbbiaknak pedig a megugró infláció miatt intenzív jegybanki kamatemelések jelentettek hátszelet. Különösen a  pénzpiaci ETF-ekre igaz ez, amelyek a minimális kockázat mellett is érdemi hozamot tudtak kínálni a befektetőknek, ami miatt az év elején még parányi kategória összvagyona megnégyszereződött 2022 végére.