A média csak kriptokatasztrófa néven emlegette a 2022-es esztendő eseményeit, és valóban nehéz lenne más jelzőt találni a szegmens teljesítményére.

Closeup,Of,A,Silver,Ethereum,Crypto,Coin,On,Top,Of, kriptopiac, kriptokatasztrófa
A kriptokatasztrófa az összest kriptodevizát utolérte.
Fotó: Shutterstock

Becsődölő kriptotőzsdék, tönkrement bitcoinbányák, elszálló előállítási költségek és büntetőperek dominálták a kriptohírek túlnyomó többségét, mindezek ellenére optimisták továbbra is szép számmal vannak. 

Mit hozott a 2022-es kriptokatasztrófa a szegmens számára?

Az FTX kriptotőzsde csődje minden bizonnyal a szegmens legtöbbet megírt történése volt tavaly. A bukott kriptoguru, Sam Bankman-Fried azóta negyedmilliárd dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet az ellene felhozott nyolc vádponton zajló perben, amely során igazi sztárügyvédek vették kezelésbe ügyét.

A cég csődvédelmi kérvénye messze túlmutat az FTX-nél lezajlott bűncselekmények sokaságán, és a kriptopiac alapját képező anonimitás kérdését veszi górcső alá: ki lehet-e adni a kriptotulajdonosok adatait, ha erre szükség van a csődeljáráshoz, vagy pedig ekkor is megilleti őket a névtelenséghez való jog, amely a kriptók egyik alapköveként szolgál?

A céget felszámolók több milliárd dollárnyi eszközt találtak az FTX háza táján, de azt még mindig nem tudni, mennyi pénzzel maradt adós a vállalat a felhasználói felé. 

A web3-nak nevetett kibertérből, azaz a decentralizált devizák és kriptók világából tavaly 934 milliárd dollárnak kelt lába, hekkerek és csalók tulajdonították el a brutális összeget.

A a legnagyobb kriptodeviza árfolyama közel 60 százalékot esett tavaly, ami lepipálja a legnagyobb amerikai részvényindexek történelmi zuhanását, de az idén a kurzus ismét magára találni látszik.  

A bitcoin-dollár árfolyam 2022. januártól
Mélypontjáról már felfelé halad a bitcoin kurzusa

Az árfolyam esésével a kriptobányászok profitrátája is alaposan csökkent, ami az egyik legnagyobb amerikai kriptobányászcég csődvédelmi kérelméhez vezetett. De becsődölt egy bitcoinbányászoknak otthon adó adatközpont is, a bányászok pedig több mint egymilliárd dollárt buktak összesítve.

A zuhanó kriptoárfolyamok és a mögöttük álló cégek bedőlése pedig magukkal rántja a termékeket busás összegekért reklámozó hírességeket is, amelyek jelentős jogi hercehurcára kell számítsanak.

A kriptobiznisz pedig alaposan lehűtötte az NFT-k piacát is, arról nem is beszélve, hogy ebben a szegmensben is sok celeb kereste magát degeszre a majmos képes őrülettel, akik szintén perbe lettek fogva.

A tavalyi, teljes kriptoporondot érintő földcsuszamlás a kurzusok esése mellett a kriptóban tartott pénzek mennyiségére is rányomta bélyegét: a teljes állomány a csúcsot jelentő 3 ezer milliárd dollárhoz képest a harmadára esett, jelenleg az ezer milliárdos szint környékén mozog.

A teljes kriptodeviza-állomány alakulása
2021. januártól
A 3 ezermilliárdos csúcs harmada környékén jár jelenleg a kurzus

Mit hozhat a jövő a kriptopiac számára?

Vannak azonban örök optimisták, ilyen a Binance vezérigazgatója, Changpeng Zhao is. A szakember évértékelő írásában úgy fogalmazott: a csődök és likviditási válságok nyomán egy tisztább és erősebb iparág bontakozhat ki. 

A cég Magyarországon végzett kutatásából kiderül: a magyarok 86 százaléka még nem használt kriptoeszközöket, és a maradék fele, vagyis a válaszadók 7 százaléka számára is inkább csak hobbi a kriptobefektetés. A kriptokereskedelmet mellőzők 34 százaléka szeretne több, magyarul is elérhető információt a témában, míg 44 százalékuk jelezte, hogy nincs elég információja, 45 százalékuk pedig egyelőre nem is érdeklődik a kriptoeszközök világa iránt.

A kriptopiac jövőjével kapcsolatos várakozásairól Honti Roland, a Cryptofalka alapítója a VG kérdéseire elmondta: a mostani kriptopiaci esés semmiben nem különbözik a szegmens életét korábban is érintő hullámvölgyektől. Hozzátette:

a kriptopiac időben már ott tart, ahol a korábbi medvepiacok aljat ütöttek, így nagy valószínűséggel a legnagyobb fájdalmon már túl vannak a kriptohívők, és 2023 egy sokkal szebb időszak lehet számukra.

A szakember várakozásai szerint leginkább az év második felében érdemes dinamikus árfolyam-emelkedésre számítani, ezt a korábbi korrekciós időszakok alakulása támasztja alá, valamint az, hogy közeledik a 2024-es bitcoin blokkjutalom-felezés. 

„Ez az esemény a jelenlegi 1,7 százalékról 0,85-ra csökkenti a bitcoin éves inflációját. Ezzel a BTC inflációja az aranynál is kisebb lesz, ami a jelenlegi világgazdasági környezetben ismét érdekes menekülő eszközzé teheti a bitcoint, a digitális aranyat” – tette hozzá Honti Roland, a Cryptofalka alapítója.