Elemzők úgy vélekednek, hogy Kína az idén 800-900 videójáték hazai megjelenését hagyja jóvá, amivel jócskán meghaladja a 2022-es adatokat: tavaly az ázsiai ország hatóságai 512 játékprogram kiadását engedélyezték. Főleg az év második felében szaporodtak meg a jóváhagyások.

cybersport gamer have live stream Young Asian Pro Gamer have live stream with fans happily at home
Fotó: Getty Images

A távol-keleti országban egy játék csak akkor jelenhet meg a piacon, ha engedélyezi az ezzel foglalkozó kínai hivatal, viszont a médiafelügyelet 2021 augusztusától 2022 áprilisig egyetlen új engedélyt sem adott ki. Tavasztól azonban egyre több hazai fejlesztésű programot hagyott jóvá, decemberben pedig hosszú szünet után egyszerre 45 külföldi játék megjelenését is engedélyezte.

A JPMorgan szerint az év végén megnövekedett jóváhagyások a kínai játékipar számára kedvezőbb szabályozási környezetet jeleznek, s pozitívan látják a játékpiac jövőjét. A Citi elemzői szerint az iparág normalizálódásával az előre jelzett 800-900 játéknál is többet hagyhatnak jóvá a kínai hatóságok. A tech szektort kutató vállalat, az Omdia közölte: a kínai gamingpiac idén lassan és fokozatosan fog nőni – írja a Reuters.

Van viszont két buktató: Peking szigorú szabályokat vezetett be 2021 augusztusában, ennek értelmében a 18 év alattiak csak este 20 és 21 óra között játszhatnak, kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap és a törvényes ünnepnapokon. A szabályozás nem veszi figyelembe a nyári szünetet sem, a gyerekek és a tinik július 11. és augusztus 31. közötti időszakban összesen csak 21 órára kapcsolódhatnak ki videójátékokkal. Peking nem változtatott a szigorú törvényeken, ahogy a játéktartalom szigorú ellenőrzése is megmarad:

a világszerte népszerű, de erőszakos játékok – például a Grand Theft Auto – nem jelenhetnek meg Kínában. 

Mindezek eredményeként a kínai videójáték-elemző vállalat, a CNG jelentése szerint a kínai játékeladások több mint 10 százalékkal, 269,5 milliárd jüanra (40,1 milliárd dollár) estek vissza tavaly, ami az első csökkenés a szegmens eddigi történetében. A 742 millió játékos száma viszont nem zuhant számottevően: a kampány hatására 0,33 százalékkal lettek kevesebben. Kína a mérete miatt vonzó piac, amelynek a növekedését a hatóságok sem fogják akadályozni az engedélyek megtagadásával.

Versenyt fut a kínai játékfejlesztőkért a Microsoft és a Sony

A Microsoft kínai videójátékok felvásárlásába kezdett, miután a Sony hatalmas sikert ért el a Genshin Impact nevű akció-szerepjátékkal. A kínai miHoYo által fejlesztett játék kasszasiker volt a Sony platformjain. Piaci elemzők szerint a nyugati stúdiók egyre nagyobb érdeklődése a kínai termékek iránt azt jelzi, hogy Kínában a fejlesztők és a kiadók felnőttek a nyugati cégek szintjére.