Csúcsot döntött 2021-ben azon bankárok és kereskedők száma az Európai Unióban, akik legalább 1 millió eurós fizetést vittek haza éves szinten – derül ki az Európai Bankhatóság csütörtöki közleményéből.

Businessman attracts lots of money with a giant magnet
Fotó: Getty Images

Az ennyire jól fizetett pénzintézeti dolgozók száma így 1957 volt 2021-ben, ami döbbenetes, 42 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest, főként a Brexit-hatására a kontinensre költöző befektetési bankárok érkezése, valamint a tőzsdei kereskedés koronavírus-járvány ellen bevezetett lezárások miatti megugrása miatt. Az adatok viszont nem tartalmazzák a továbbra is jelentős pénzügyi központnak számító Nagy-Britanniát.

Az unióban a legjobban fizetett bankár Spanyolországban vett fel 14 és 15 millió euró közötti összeget a közlemény szerint, igaz, az ő juttatásának része volt a végkielégítés összege is.

A 2021-ben szárnyaló tőkepiacok és a fúziós láz egyaránt erősítette a keresletet a bankárok iránt, csakúgy mint a részvény- és kötvénykibocsátások magas száma is. Ennek azonban hirtelen véget vetett az Ukrajna ellen megindított orosz invázió, amely elvette a cégvezetők étvágyát a további összeolvadásokkal kapcsolatban. Ezért 2022-ben a legtöbb bankárnak alacsonyabb bónuszokkal kellhetett beérnie.

A 2021-es növekedés azonban az alapfizetések emelkedése miatt is történt, noha az átlagos bónusz is az alapfizetés 100,6 százalékára nőtt, szemben az egy évvel korábbi 86,4 százalékos aránnyal. A banki bónuszok egyébként az unióban alapesetben nem lehetnek magasabbak a fizetésnél, ám a pénzintézetek ez alól kérhetnek felmentést a részvényeseiktől, így megduplázva a lehetséges bónuszt – írja a Bloomberg.