Az érintett államokhoz és szabályozó hatóságokhoz fordul az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), hogy nyomást helyezzen azokra a nemzetközi bankcsoportokra – köztük az OTP-re –, amelyek az Ukrajna elleni orosz agresszió ellenére továbbra sem vonultak ki Oroszországból – idézi a jegybank közleményét az Interfax orosz hírügynökség.

Nizhny Novgorod, Russia. - March 25.2016. OTP BANK on street Malaya Pokrovskaya
Fotó: Shutterstock

„Ismét nyilvános felhívást intézünk a bankcsoportok vezetéséhez: azzal, hogy Oroszországban maradtak, az agresszor és háborús bűneinek támogatását választották (…) Ezért az NBU az érintett kormányokhoz és szabályozó hatóságokhoz fordul, hogy válaszlépéseket kezdeményezzenek a nemzetközi pénzügyi csoportok fent említett tevékenységére” – írja kedd este kiadott közleményében a nemzeti bank.

Az érintett hitelezők között szerepel az OTP Bank mellett az osztrák Raiffeisen Bank International, az olasz Intensa Sanpaolo, a holland ING Bank és a francia Credit Agricole is. 

Az említett pénzintézeteket többször felszólította az ukrán jegybank, hogy hagyjanak fel az oroszországi és fehéroroszországi üzleti tevékenységgel, tőlük érdemi lépések helyett eddig azonban csak egy ígéretet sikerült kicsikarni, hogy „továbbra is vizsgálják az oroszországi üzleti tevékenységük jövőjére vonatkozó valamennyi stratégiai lehetőséget, beleértve a piacról való kivonulás lehetőségeit”.

A jegybank szerint azonban a háború kitörése óta eltelt tizenegy hónapban nem történt előrelépés az orosz piacról való kivonulás ügyében, amit az ukrán pénzügyi szabályozó elfogadhatatlannak tart.

Az NBU szerint az, hogy a külföldi bankok leányvállalatai kedvezményes hitelezési feltételeket biztosítanak az úgynevezett „különleges katonai műveletben” részt vevőknek, újabb bizonyítéka annak, hogy az elhangzott nyilatkozatok eltérnek a gyakorlattól, mivel a pénzintézetek továbbra is aktív, versengő résztvevői az agresszor bankpiacának.

A nemzetközi bankoknak végre kell hajtaniuk a közel egy évvel ezelőtt tett határozott kijelentéseket, és ki kell vonulniuk végre az ukránok vérében könyékig gázoló Oroszország piacáról. Mérgező, hogy fontos európai cégek részt vállalnak egy terrorista ország gazdaságában, háború idején választani kell profit és méltóság között

– nyomatékosította Andrij Pisnij ukrán jegybankelnök.

Az OTP mindkét háborús fél bankpiacán rendelkezik érdekeltségekkel. Az oroszországi leánybank adózás utáni nyeresége 24 milliárd forint volt a tavalyi első három negyedévben, az ukrán első háromnegyed éves vesztesége 26 milliárdra rúgott.

Az OTP árfolyama 2022. február 24-től
 

Az orosz–ukrán konfliktus miatt 90,3 milliárd forint értékvesztést könyvelt el a magyar hitelező 2022 első kilenc hónapjára, de még ezzel együtt is várakozáson felüli rekordprofitot ért el az időszakban a magyar bankcsoport, amely egész éves eredményszámait március 10-én teszi közzé.

A bankpapír jól indította az idei évet, az első hét kereskedési napon 8 százalékot emelkedett az árfolyam. Szerda délelőtt pedig újabb 0,4 százalékos erősödést mutat a kurzus.