A Mol, a Richter és a Magyar Telekom után az OTP csoport is a várakozásokat bőven felülmúló profitszámokat ért el. A csütörtök éjfélkor publikált harmadik negyedéves csoportszintű adózott eredmény történelmi rekord, 189,2 milliárd forint lett, 57 százalékkal magasabb, mint 2021 azonos időszakában. Az elemzői konszenzus 147 milliárd forint volt, ezt közel 29 százalékkal sikerült felülmúlni. A közel 190 milliárdos profitszám azt a 172 milliárdos rekordértéket is meghaladta, amely az OTP Garancia eladásakor keletkezett. 

OTP
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A vártnál jobban nőttek a bankcsoport összesített bevételei is, a 450 milliárd forintos adat 35 százalékos növekedés éves összevetésben. Ezzel szemben a működési kiadások visszafogottabban, 29 százalékkal emelkedtek és 203 milliárd forintot tettek ki.  

 

Kisebb meglepetés mutatkozik a kockázati költségekben, itt az elemzők 47 milliárd forintos értékre számítottak, de végül kevesebb, 32 milliárdos céltartalékot képzett a bank. A 247 milliárd forintos működési eredmény 40 százalékkal haladja meg a referenciaértéket.

 

A nettó hitelállomány egy év alatt 15 százalékkal nőtt, és a negyedév végén 19 480 milliárd forintot tett ki. A betétek pedig 17 százalékkal, 25 815 milliárd forintra gyarapodtak. Ami viszont alig növekszik, az a nettó kamatmarzs, amely mindössze 3,53 százalék.

Olcsónak tűnik a részvény

A bankcsoport saját tőkéje egy év alatt 28 százalékkal, 3452 milliárd forintra gyarapodott, ez egy részvényre vetítve 12 330 forint, azaz a 9982 forintos tőzsdei árfolyam az egy részvényre jutó saját tőke alig 80 százaléka. Elemzők szerint a 0,8-as P/BV alacsony értékeltséget jelent az OTP-részvényekre nézve, még akkor is, ha a befektetők elvárt hozama (tőkeköltség) bőven két számjegyű. De azt is látni kell, hogy a bankcsoport saját tőkére vetített megtérülése (ROE) kifejezetten magas, a harmadik negyedévben például megközelítette a 23 százalékot, a tavalyi harmadik negyedéves 17,3 után. 

Így állnak az akvizíciók – még csőben van az üzbég üzlet

Mivel július közepén megvásárolták  az Alpha Bank Albaniát, a harmadik negyedéves jelentés már tartalmazza annak mérleg- és eredményszámait. A szlovén Nova KBM-akvizíció a helyi versenyfelügyelet jóváhagyására vár. Az üzbég Ipoteka Bank megszerzéséről sem mondtak le az OTP-ben, erről október 3-án egy megerősítő szándéknyilatkozatot írtak alá.

Háborús hatások, vegyes az összkép

A magyar központú bank orosz és ukrán kitettségei vegyesen alakultak. Az orosz állomány negyedéves alapon nőtt rubelben, amire a gyengébb forint is ráerősített. Ukrajnában viszont csökkent a hitelállomány, amit a gyengébb hrivnya is tompított. Így szeptember végén a két ország eszközeinek a súlya 7,4 százalék volt a teljes csoportszintű eszközállományon belül. A két leánybank esetén továbbra is a vállalkozás folytatásának elve érvényesül, ugyanakkor a menedzsment az orosz operáció esetén továbbra is vizsgál minden stratégiai opciót. Egyébként folytatódtak a második negyedévben kezdődött örvendetes tendenciák, az ukrán leánybank kilenchavi vesztesége 26 milliárd forintra csökkent, míg 

az oroszé közel 24 milliárdos kumulált profitba fordult át a harmadik negyedévben elszámolt jelentős céltartalék-felszabadításnak köszönhetően.

Remekelnek a régiós leánybankok

A harmadik negyedévben a román kivételével valamennyi leánybank nyereséges volt, és a jó teljesítménynek köszönhetően több leány esetén (bolgár, horvát, szerb, szlovén, montenegrói, albán) az első kilenchavi teljesítmény elérte, sőt meghaladta a 2021. évi teljes profitot.

A magyarországi érdekeltségek (OTP Core) nettó nyeresége 53 milliárd forint volt, 8 százalékkal elmaradva a tavalyi bázistól, a kamatmarzs is visszaesett 23 bázisponttal. Ennek egyrészt az oka az, hogy a referenciakamatok meredek emelkedésének a hatása a vállalati hitelek esetén csak késéssel jelentkezik, miközben a vállalati betétek átárazódása ennél gyorsabb. Emellett az elmúlt években a magyar operáció többletlikviditását felhasználva jelentős volumenben vásárolt fix kamatozású hazai állampapírokat – segítve ezzel az államadósság finanszírozását –, emiatt a magas kamatozású MNB-betétekbe csak kisebb összeget tudott kihelyezni a jellemzően intézményi ügyfelektől származó betétekből. A hitelezés azonban kifejezetten dinamikusan, 7 százalékkal nőtt az OTP Banknál, ennél jobban csak a horvát leány teljesített (plusz 10 százalékkal).

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Negatív eredményhatások is jönnek

A jelentésben azt is közölték, hogy a lakossági jelzálog-, illetve a kkv-hitelek esetén 2023. június 30-ig meghosszabbított, illetve bevezetett kamatplafon egyszeri hatását a negyedik negyedéves eredményben számolja el az OTP Bank. A jelenlegi kamatkörnyezetből kiindulva ez a jelzáloghitelek esetén nagyságrendileg 21 milliárd, az SME-hiteleknél pedig további 21–26 milliárd forintos negatív eredményhatással járhat (adózás előtt).

Emelte a várakozásait a menedzsment

A menedzsment frissítette a 2022-es várakozásokat, az orosz és ukrán leánybankok nélkül az OTP csoport teljesítményét illetően az év eddig eltelt időszakát figyelembe véve azok több mutató tekintetében javultak:

  • az árfolyamszűrt teljesítő (Stage 1+2) hitelállomány organikus növekedése az első kilenc hónapban látott 13 százalékos növekedést követően elérheti a 15 százalékot;  
  • a nettó kamatmarzs stabilizálódhat;· 
  • a hitelkockázati költségráta a 2021-es szintnél kisebb lehet;
  • a korrigált jövedelmezőségi mutató (ROE) meghaladhatja a 2021-es 18 százalékos szintet.