Az év elején is lendületben maradtak a hazai alapkezelők, amelyek januárban 3 százalékkal gyarapították a rájuk bízott megtakarításokat a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss adatai szerint.

Business progress and the success of the mixed media goals (3D graphics) Business progress and the success of the mixed media goals (3D graphics)
Fotó: Surasak Suwanmake

A hó végi 9569 milliárd forintos összvagyon újabb csúcs a szektor történetében, immár az egymást követő hetedik hónapban.

A hozamok szempontjából kedvezően indult az új esztendő, a 279 milliárd forintos bővüléshez 117 milliárdot tettek hozzá az emelkedő árfolyamok. A befektetők is kitettek magukért, nettó 162 milliárd forintot vásárolva a különböző alapokból.

A hónap nyertesei a kötvényalapok voltak, amelyekbe 161 milliárd forintnyi friss pénz érkezett, ennek döntő része a rövid futamidejű eszközökbe. A hozamok ugyancsak jól alakultak, a kategória 7,4 százalékos gyarapodást könyvelhetett el az év elején.

Pozitív nettó értékesítéssel zártak az abszolút hozamú alapok és a pénzpiaci termékek is, az előbbiekbe 11, az utóbbiba négymilliárd forintot fektettek a megtakarítók. A piaci árfolyamok alakulása itt is növelte a befektetések értékét, az abszolút hozamú kategória összvagyona hajszál híján elérte az ezermilliárd forintot. A pénzpiaci alapok növekedési lendülete viszont valamivel alábbhagyott, amit az előzőeknél szerényebb, 2 százalékos bővülés mutat. A tőkevédett alapok csekély, alig egymilliárd forintos tőkét csatornáztak be, a parányi kategória ezzel is 4 százalékos bővülést ért el.

A többi eszköztípusnál csökkentették kitettségüket a hazai befektetők, a vegyes alapokból hétmilliárd, a részvényalapokból további hárommilliárd forintot váltottak vissza. 

Mivel a fejlett és a fejlődő piaci tőzsdéken is jelentős rali bontakozott ki az év elején, és a BUX is majdnem 4 százalékot erősödött , a két tőzsdei kitettséget eszköztípus vagyona a mérsékelt tőkekivonás ellenére is bővülni tudott.

Hazai befektetési alapok vagyona január
 

A 12 milliárd forintra rúgó pénzkivonást az ingatlanalapoknál csak mérsékelni tudták a felfelé mozduló árfolyamok, a második legméretesebb kategória ezért minimális vagyoncsökkenéssel zárta az időszakot.

Az apró méretű árupiaci kategóriából kétmilliárd forint tőke távozott, a pozitív hozamok mellett 1 százalékkal mérséklődött az összesített eszközértékük. A már csupán néhány tízmilliárd forinttal rendelkező származtatott alapok közül kettő is megszűnt januárban, az emelkedő hozamok a visszaváltott tőke pótlására nem bizonyultak elégségesnek, így újabb 6,4 százalékkal zsugorodott az összvagyon.