Vagyoncsúccsal búcsúztatták a tavalyi évet a hazai alapkezelők: decemberben újabb 2,7 százalékkal, 9290 milliárd forintra hízott a portfóliómenedzserekre bízott megtakarítások értéke a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss adatai szerint.

bróker
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A befektetők – 2021 végéhez hasonlóan – 2022 utolsó hónapjában is nagybevásárlást tartottak, és 357,5 milliárd forintot kötöttek le az alapokban, nagyjából annyit, mint októberben és novemberben együttvéve. Ilyen kiemelkedő tőkebeáramlást még sosem regisztrált a BAMOSZ, az eddigi, 2021. decemberi rekordvolumen több mint duplája érkezett a szektorba.

A kockázatmentes befektetést keresték a legtöbben

A minden korábbit felülmúló pénzbeáramlás jól jött a befektetési szolgáltatóknak, a leforduló hozamok ugyanis mintegy 114 milliárd forinttal csökkentették a kezelt állomány összértékét.

Az emelkedő kamatkörnyezetben nagyot hajráztak a pénzpiaci és a kötvényalapok is, az előbbiek 40, az utóbbiak 220 milliárd forintos nettó értékesítéssel zárták a hónapot. Ennek köszönhetően a két alacsony rizikójú kategória összvagyona nőtt a legnagyobb mértékben, 15, illetve 9 százalékkal.

A részvényalapokba hiába érkezett csaknem ötmilliárd forintnyi friss megtakarítás, a tőzsdei árfolyamesés ezt mind elvitte, a terméktípus vagyona pedig bő 4 százalékkal apadt decemberben. A vegyes eszközökből folytatódott a kivonulás, a kedvezőtlenül alakuló hozamokkal együtt mintegy két és fél százalékos zsugorodást eredményezett.

Az ingatlanalapoknál a 20 milliárd forintos visszaváltások kioltották a csekély hozamok jótékony hatását, a második legnagyobb kategória vagyona így közel 1 százalékkal csökkent.

A főként intézményi befektetők vagyonát kezelő zárt körű alapokba ezzel szemben áramlott a tőke, a hónapot 115 milliárd forint plusszal nyugtázhatták a portfóliómenedzserek, ami 7 százalék feletti vagyonbővülést eredményezett. A csaknem ezermilliárd forinttal rendelkező abszolút hozamú alapok vagyona nem változott érdemben.

A kisebb terméktípusok közül az árupiaci alapok eszközértéke 2,4 százalékkal zsugorodott, ahogyan a származtatott alapokból is szivárgott el pénz. A tőkevédett eszközök állománya ezzel szemben 5 százalékkal hízott.

Rekordok dőltek a rendkívüli év során

A hazai alapkezelői szektornak kifejezetten erős éve volt 2022, az összvagyon csaknem ötödével gyarapodott a háborúval, elszálló inflációval és heves piaci mozgásokkal tarkított esztendőben.

Talán a pénz- és tőkepiaci volatilitással is magyarázható, hogy a befektetők 2021-hez képest 65 százalékkal több megtakarítást, összesen 1186 milliárd forintot bíztak a profi eszközkezelőkre, akik a számos kockázat közepette és a kevésbé kiszámítható piaci környezetben is bő 250 milliárd forint hozamot szállítottak.

Az év a pénzpiaci alapok feltámadásáról szólt, a 2021 végén még marginális kategória vagyona tízszeresére hízott, miután a megugró kivédése érdekében agresszív kamatemelésbe kezdő jegybankok tevékenysége a kockázatmentesen relatíve magas hozamot kínáló eszközök felé terelte a befektetőket.

A magas kamatkörnyezetben sokan fordultak a kötvényalapok felé is, melyek vagyona több mint ezermilliárd forinttal gyarapodott tavaly. A kategória mérete minden más terméktípust lekörözve az élre állt tavaly, döntően az óriási tőkebeáramlásnak köszönhetően. Harminc százalék felett bővült a zárt körű és az árupiaci alapok vagyona is, a kockázatosabb eszközöknek viszont már kevesebb babér termett.

 

A vegyes alapoknál az elmaradó hozamok és az 50 milliárdot is meghaladó tőkekivonás mellett 6 százalék feletti zsugorodást regisztráltak, a legtöbbet bukó részvényalapok eszközértéke pedig közel ötödével esett vissza. Az utóbbi, tőzsdei kitettséget kategóriából 63 milliárd forintot váltottak vissza a befektetők, a piaci árfolyamesés pedig még ennél is nagyobb eróziót okozott.