Egyhavi csúcsára erősödött a rubel. Kedden reggel már 71 rubelnél is kevesebbet kellett adni 1 dollárért. A piacot, persze, nem lephette meg igazán az orosz fizetőeszköz izmozása, mert a moszkvai pénzügyminisztérium még pénteken közölte, hogy februárban megháromszorozzák a devizaeladásokat, s napi 8,9 milliárd rubeles (130 millió dollár) szintre emelik, hogy kompenzálják az olaj- és gázbevételek csökkenését. A nyugati szankciók hatására ugyanis hároméves mélypontra zuhantak Oroszország olaj- és gázbevételei. Januárban az energiahordozók eladásából származó havi adó- és vámbevételek 46 százalékkal csökkentek év per év alapon.

Daily Life In Moscow
Fotó: Contributor / Getty Images

Januárban már láthattunk egy rubelerősödési hullámot, amit az exportőrök rubelpiaci rohama okozott, a múlt hónap végén volt ugyanis a vállalati adófizetés, s hirtelen rubel kellett a piaci szereplőknek. Ami elképesztő volatilitást okozott, hiszen az orosz fizetőeszköz a dollárral szemben az év elején 78-ig gyengült, majd három héten belül 68 közelébe erősödött.     

A dollár-rubel árfolyam 1 hó
 

A Reuters emlékeztet, hogy januárban a nyugati szankciók nyomán zsugorodó energiabevételek és 

az elhúzódó ukrajnai hadjárat költségei 25 milliárd dolláros költségvetési hiányba sodorták Oroszországot. 

Februárban sem javulnak az orosz költségvetési kilátások, a nyersolaj 60 dolláros árplafonját februártól kiegészítette a felárral kereskedett termékek, mint a dízel, teljes behozatali korlátja.

Az orosz Ural olajat hordónként 52 dolláron, a versenytárs Brent olajat pedig 82 dolláron jegyzik. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az orosz központi bank pénteken 7,5 százalékon tartja az irányadó kamatlábat.