Közeleg a január végi adófizetési határidő Oroszországban, ezért az exportőrök között valósággal tolongás alakult ki az orosz devizáért, ennek hatására egyre magasabbra kúszik az árfolyam.

1388384006 pénz bankjegy orosz rubel Banknote of Russian rubles on the background of stock charts. Concept of Economic Sanctions in Russia
Fotó: Anton Petrus / Getty Images

Az orosz fizetőeszköz idén már a 78-as szintre is gyengült a dollárral szemben, ma reggel azonban a jegyzése 68,66-ig erősödött, ami három héten belül közel 15 százalékos értéknövekedés. 

Úgy gondoljuk, hogy az exportőrök már rendelkeznek a kifizetésekhez szükséges rubel nagy részével, de lehet, hogy van még hátra devizaeladásuk. Ezért arra számítunk, hogy a héten az orosz fizetőeszköz a 68-as szint alá fog erősödni.

– áll a SberCIB Investment Research közleményében.

Az erősödést táplálhatja az orosz kormány devizaeladási dömpingje is: az állam ugyanis napi 46,61 millió dollárnyi kínai jüant ad el rubelért, ez napi szinten 3,2 milliárd rubel felvásárlását jelenti részükről. Ez a folyamat tovább erősíti a rubelt, mivel növeli a keresletet iránta, ugyanakkor érdekes helyzetet teremt a Kreml számára létfontosságú exportbevételek területén, mivel erodálja azok értékét.

A dollár-rubel árfolyam 2023 ytd
Erősödő trendet követ a rubel árfolyama

A rubelre nehezedő nyomás a nyugati ársapka bevezetése óta vált kiemelten jelentőssé, mivel alaposan lenyomta az olaj hordónkénti árát. Az idei orosz költségvetést az olaj- és gázbevételek 23 százalékos csökkenésével tervezték, a legfrissebb várakozások szerint azonban ez sokkal inkább annak a duplája lesz. A pénzügyi tárca szerint ha a kitermelés 7-8 százalékkal csökken az idén, akkor az Ural átlagára hordónként 50 dollárra is eshet, emiatt pedig további 20 százalékkal apadhatnak a költségvetési bevételek. 

Ma reggel a Brent átlagára 0,3 százalékkal csökkent, a legfőbb orosz exporttermék benchmarkja immár a hordónkénti 87,9 dolláros áron jár. Az orosz részvényindexek erősödtek, a dolláralapú RTS index 0,8 százalékos emelkedést hozott, a rubelalapú MOEX mutató pedig 0,4 százalékos pluszt mutat.