Keddre virradóra érkezik a Richter Gedeon gyorsjelentése 2022 záró negyedévéről, a Világgazdaság konszenzusa szerint árbevételi soron jelentőset léphetett előre a gyógyszergyártó, az adózott eredmény azonban csúnyán visszaeshetett.

20220303 Budapest Richter Gedeon Nyrt. Gyógyszergyár külsőFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20220303 Budapest 
Richter Gedeon Nyrt. 
Gyógyszergyár 
külső
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság  

Az összesített árbevétel 25 százalékkal múlhatta felül a 2021-es bázist, ez azonban csak részben organikus növekedés eredménye, sokat nyomott a latban a devizaárfolyamok mozgása: 2022 utolsó három hónapjában a forint sokkal gyengébb volt, mint 2021 október–decemberben. Az Erste elemzői szerint a rubel erősödése is megdobta a forintban számolt bevételi adatokat, emellett Európában az Evra, míg az amerikai piacon a Vraylar készítmény forgalma alakult kiugró mértékben.

 

A tengerentúli piacról érkező bevételi adatokra már korábban megjelentek becslések. A magyarok kereskedelmi partnere – az AbbVie gyógyszergyártó – azt közölte, hogy a közösen fejlesztett Vraylar antipszichotikumból 565 millió dollár volt a negyedik negyedévi forgalom, amelyből körülbelül 104 millió dollár járt a Richternek szabadalmi jogdíjrészesedésként. Mai árfolyamon ez 37,5 milliárd forintnak felel meg. Az Erste elemzői szerint ezen túl 5 millió dollár pluszbevétel is megillette a Richtert (az AbbVie-tól), ez egy úgynevezett mérföldkő-kifizetés a Vraylar-indikáció kiterjesztéséért a major depresszió kezelésére.

Esésbe fordult a Richter, nem sikerült az év végi hajrá Amerikában

A Richter amerikai kereskedelmi partnere, az AbbVie negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, hogy a kettejük által közösen fejlesztett Vraylar antipszichotikum 565 millió dollár értékben fogyott tavaly október–decemberben.

Az eredménykimutatásban ezután jön a feketeleves: a 2022-re kivetett szektorális különadót a Richter a negyedik negyedévre számolja el, a gyártó korábbi bejelentése szerint 28 milliárd forintos tételről van szó, amit az egyéb költségek közt szerepeltetnek majd. Ez az egyszeri (illetve a tervek szerint még az idei évre is kivetendő) tétel ronthatta le az üzemi eredményt, a konszenzus alapján 30 százalékos volt éves összevetésben az EBIT-csökkenés. A pénzügyi eredményt negatívra várják az elemzők (miután a negyedév végén a rubel sokat gyengült) így az adózott profit jelentősen visszaeshetett 12 hónap alatt: a prognózisok itt óriási szóródást mutatnak, 

10 milliárd forintos nettó veszteségtől 27 milliárdos profitig gyakorlatilag minden elképzelhető.

A KBC vezető elemzője, Cinkotai Norbert azt emelte ki, hogy a profit visszaeséséért az egyszeri adótétel és a forint árfolyammozgása a felelős, ezeket leszámítva az alapfolyamatok kifejezetten erősen a Richternél. Erre az egyik legjobb példa, hogy a 2021-es 630 milliárd forintos árbevételt 800 milliárd forint követhette tavaly. 

Összességében erős évet zárhatott a Richter, a nettó eredmény az első kilenc havi tényadatok és a VG negyedik negyedéves konszenzusa alapján 206 milliárd forintra nőhetett a 2021-es 140 milliárdról.

A részvények árfolyama a legutóbbi gyorsjelentés közzététele óta (november 8.) nem igazán remekel, azóta csaknem 10 százalékot ereszkedett a kurzus.

 

A Richter árfolyama 2022-től