A Shell vezetői elgondolkoztak a brit–holland olajvállalat Amerikába költöztetésén, ami jelentősen gyengítette volna a londoni City pénzügyi központként betöltött pozícióját. A 2021-es vizsgálatot végző csapatnak a cég új vezérigazgatója, Wael Sawan is részese volt, ám a döntés végül a holland központ feladása és a tőzsdei jelenlét londoni konszolidációja lett.

Shell Tanker Truck As Shell Reports Record High Profits
Fotó: NurPhoto via AFP

A költözéssel a Shell rögtön a legnagyobb brit vállalat lett 176 milliárd fontos piaci kapitalizációjával és 316 milliárdos bevételével. A cég szerint az új vezérigazgató nem volt azok között, akik az amerikai költözés mellett kardoskodtak, ám a gondolat mögött álló okok továbbra is fennállnak, hiszen 

a Shell amerikai vetélytársait, az Exxont és a Chevront cash flow-juk hatszorosára értékelik, míg ez az érték a londoni cégnél csak három.

Ezért januári kinevezése óta Sawan – aki találkozott befektetőkkel is New Yorkban a hónap során – kinevezett egy vezetői csapatot a cég különböző részlegeinek felülvizsgálatára az amerikai befektetők megnyerése érdekében. A változások között lehet a korábbi vezérigazgató, Ben van Beurden ígéreteinek elvetése az olajtermelés évi 1-2 százalékos csökkentéséről.

Sawan és a Shell más vezetői kezét vezetheti a BP példája is. 

A brit vetélytársa 10 százalékot erősödött, miután kihátrált az olaj- és gáztermelés 2030-ig 40 százalékos csökkentését jelentő tervei mögül. 

Egy befektetői találkozón a közelmúltban Sawan a vállalat olaj- és gáztermelésének tartósságáról beszélt, amely alapvető része a cég üzletének. Ugyanakkor a Shell arról is beszélt, hogy az elkötelezettsége nem változott az energiaátmenet iránt, és azt is közölte, hogy júniusban várható a stratégia új változata.

A stratégia alakulása persze nem csak a Shellt érinti, miután az olajvállalatok világszerte nagyot szakítottak az orosz–ukrán háborún. Az európai energiacégek, amelyek korábban kibocsátásuk csökkentésére tettek ígéretet, most keresik az utat, hogy meggyőzzék a befektetőket megújuló beruházásaik életképességéről.

Sawan szerint a cégdivíziót vezető menedzsereknek igazolniuk kell a költségeiket és megvédeni a lehetséges haszonnal kapcsolatos elképzeléseket, ám egy a vállalat működését ismerő forrás szerint a Shell kevésbé lesz jóindulatú a közeljövőben a megújuló beruházásokkal kapcsolatban.

A fosszilis üzletága újult ereje az európai dolgozókat aggodalommal tölti el, például a holland bíróság 2021-es ítéletének teljesítése kapcsán, amely a kibocsátások csökkentésére kötelezte az olajóriást. Az amerikai alkalmazottak körében óvatos optimizmus kezdett terjedni, hiszen a Shell az egyik legnagyobb olajtermelő az országban, és a Mexikói-öbölben nemrég kezdte meg a termelést egy mélytengeri fúrótorony – írja a Financial Times.