A lehető legjobbkor jött a lítiumkitermelő cégeknek a Tesla háza tájáról felröppenő hír, amely szerint elektromos járműveket (EV) gyártó cége a kanadai Sigma Lithium felvásárlását fontolgatja, hiszen pénteken hihetetlenül szórták az eddig jól hasító papírokat.

Sigma Lithium
 

Hétfőn viszont hatalmas fordulat bontakozott ki a szektorban, 

a Sigma Lithium az amerikai tőzsdenyitás előtt elektronikus kereskedésben 25 százalékkal, 36 dollár fölé lőtt ki,

míg a Lithium Americas 4 százalékkal, 36,7 dollárra, az Albemarle Corporation papírjai pedig 2 százalékkal, 262,8 dollár fölé erősödtek.

Piaci hírek szerint az autógyártó már meg is kezdte a tárgyalásokat tanácsadóival a menedzsmenthez befutott ajánlatról.

A Sigma a tervek szerint áprilisban kezdi meg a termelést a brazíliai Grota do Cirilo projekt keretében, amelynek során spodument, azaz lítium-alumínium-szilikát koncentrátumot állítanak elő. A koncentrátumból aztán lítium-hidroxidot nyernek ki, amiből az elektromos járművek akkumulátoraihoz használt katódanyagot gyártják.

A Bloomberg értesülése kissé meglepő, hiszen

éppen egy hónapja kötött szerződést a Tesla az amerikai Piedmont Lithiummal, hogy még az idén meginduljon Québecből a spodumen-koncentrátum szállítása.

A Tesla mellett ugyanakkor más autógyártók is bányászati befektetéseket mérlegelnek, hogy biztosítsák az EV-akkumulátorokhoz szükséges fémek beszerzését.

A General Motors például a hírek szerint versenyben van a Vale SA nemesfémipari egységének egy részéért, miután nemrégiben részesedést szerzett a kanadai, de főleg egyesült államokbeli és argentin bányákat üzemeltető Lithium Americasban, hogy tőkét juttasson egy nevadai bánya fejlesztéséhez.

A Grota do Cirilo vélhetően az amerikai kontinens legnagyobb lítiumlelőhelye, amelyről januárban a Sigma frissített műszaki jelentést tett közzé. 

Eszerint a bánya termelését a kezdeti évi 270 ezer tonnáról a második évtől évi 768 ezer tonnára növelik.

A bővítést pedig azzal indokolták, hogy a legújabb kutatások alapján 

az 1,44 százalékos lítium-oxid tartalmú ásványi kőzetből 54,8 millió tonna, vagyis a korábban feltételezett mennyiségnél 60 százalékkal több áll rendelkezésre.

A Sigma legnagyobb befektetője 46 százalékos részesedéssel az A10 Investimentos, egy brazil magántőkealap. A Bloomberg által idézett források szerint az A10 Investimentos vizsgálja a Sigma lehetséges eladását, és felméri a bányavállalatok és az autógyártók érdeklődését.

A pletykák szerint azonban a potenciális kérőket elgondolkoztathatja, hogy a Sigma Lithium részvényeinek kurzusa tavaly triplázódott. Ha pedig ajánlataikat a kiszemelt vevők nem fogadják el, a Sigma tulajdonosai az értékesítéssel megvárhatják akár a Grota do Cirilo következő fejlesztési szakaszát is.

Lítiumot keres a német kancellár Latin-Amerikában

Új, kibővített nyersanyagipari partnerséget jelentett be Chilével a latin-amerikai körúton tárgyaló Olaf Scholz német kancellár.